fallback

Стоян Панчев: Липсват екоаргументи срещу изграждането на втори лифт в Банско

Не трябва да се спира с държавни регулации туризъм, от който зависи поминъкът на хората, заяви Стоян Панчев от Българското либертарианско общество

11:01 | 17.11.17 г. 4

Екоактивистите вече са изчерпали реалните си аргументи по казуса, свързан с изказването на втори лифт в Банско, които се отнасят до опазването на природата. Възможността да се изгради такова съоръжение обаче остава блокирана както съдебно, така и политически.

Така коментира искането на Община Банско да се изгради втори лифт председателят на Българското либертарианско общество Стоян Панчев.

По думите на експерта кметът се надява да промени регулацията, за да може да се предложи подобен проект при интерес на инвеститор.

В студиото на Investbook на Bloomberg TV Bulgaria Панчев даде и конкретен пример с изказване от страна на екоактивист, според когото основният проблем, свързан с изграждането лифт, е, че той щял да ускори икономическото развитие на Банско.

„Това разви зеления целофан, показа, че екоактивистите не се интересуват толкова от зеления аргумент, защото той в случая е изчерпан. Интересува ги по-скоро там да няма икономическо развитие, да няма икономическа активност, посочи председателят на Българското либертарианско общество. – Реално самата техника на изграждане на лифта е по-щадяща природата, отколкото това хората да се качват с коли до пистата."

Според Панчев ролята на държавата в случая е не да създава планове и стратегии за решаването на проблема, а в отдръпването ѝ от тези процеси и даването на възможност на местните хора да развиват бизнеса си.

„Несериозно е да се опитваш да спреш нещо с държавни регулации, когато става въпрос за поминъка на хората“, изтъкна той.

Кога реално може да започне строителството на втория лифт при Банско? Как трябва да се развива туристическият бизнес в зимния курорт?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още