fallback

Дацов: Икономиката расте, но не достатъчно

Мерилото за успех и неуспех е колко бързо наваксваме и стопяваме разликата спрямо средното качество на живот в Европа, казва финансистът

15:37 | 10.03.18 г. 4

Българската икономика расте, но това не е достатъчно. Темпът на ръст не е достатъчен спрямо това, което бихме искали да бъде в държавата ни. Това каза Любомир Дацов, бивш зам. финансов министър, в предаването на Bloomberg TV Bugaria "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По-думите му ръстът е добър, но това, което е важно за България, е не да мерим номиналния растеж, който се получава всяка година. 

„От гледна точка на управлението ние имаме една главна цел и мерилото за успех и неуспех е колко бързо наваксваме и стопяваме разликата спрямо средното качество на живот в Европа“, каза събеседникът.

"Ние я стопяваме. През 2001 г. - част от преломните години - бяхме около 29% от средното за Европа. В момента, на базата на миналогодишните данни, вече сме около 49% от средното за Европа", поясни Дацов.

Големият проблем е, че до 2008 г. направихме 45-46% от средното и де факто последните десет години ние сме постигнали между 4-5% напредък, подчерта гостът.

Как може този растеж да се ускори? Защо "големият проблем са инвеститорите"? Какво е нужно, за да има България системен растеж? Вижте във видеото!  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още