fallback

Проф. Ингрид Шикова: България събуди ЕС за Западните Балкани

Защо председателството определи за приоритет разширяването на Евросъюза на Балканския регион, коментира съучредителят на катедра "Европеистика" в СУ

17:43 | 18.04.18 г.

Ролята на България след председателството ще бъде да поддържа буден духа на Европейския съюз, защото ние всъщност „събудихме“ ЕС за Балканите. Това заяви проф. Ингрид Шикова, съучредител на катедра „Европеистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя напомни, че българското председателство определи за приоритет разширяването на Евросъюза на Балканския регион въпреки проблемите в Косово.

В същото време изрази надежда, че след председателството ще се запази „духа от София, разговорите и решаване на проблеми около масата при преодоляване на конфликти“.

„След нас [председателство на Съвета на ЕС - бел. ред.] следва Австрия. Основният ѝ приоритет ще бъде миграцията, но те не изключват и Западните Балкани от своите приоритети, защото държавата също има интереси там. След Австрия идва Румъния и мисля, че тя ще положи усилия в тази насока. Но все пак България изигра огромна роля“, посочи проф. Шикова.

Тя коментира и речта на френския президент Еманюел Макрон в Европейския парламент в Страсбург, припомняйки подкрепата му на идеята Западните Балкани да бъдат част от Евросъюза, но при един реформиран ЕС. "Това е неговото основно желание – ЕС да премине през един Ренесанс, така че при разширяването да работи по-успешно", каза тя.

Проф. Шикова обаче посочи, че все още не е ясно какъв ще бъде подходът на Макрон за европейските избори.

„Предстоят избори и той опипва почвата към кое от европейските семейства да се присъедини. Той беше подложен и на доста сериозни критики от някои от евродепутатите“, коментира проф. Шикова.

По думите ѝ е възможно френският президент да избере АЛДЕ, но „това не е сигурно“.

Кога ще стане ясно започват ли преговори с Македония и Албания за присъединяване към ЕС? Ще застанат ли страните-членки на ЕС зад декларацията, която ще се подпише на 17 май на срещата на високо равнище в София? Какви са вариантите? 

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:18 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още