fallback

Н. Костов: Има риск от изчезване на средната класа в България

Преразпределянето между труда и капитала все още не се осъществява така, че добавена стойност да има за всички

18:46 | 01.05.18 г. 9

Има риск от изчезване на средната класа, заяви Любослав Костов, икономист на КНСБ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Макар през 2017 г. да се забелязва двуцифрен ръст на работните заплати, определено има още какво да се желае. Изхождаме от ниска база, имаме още много да наваксваме", коментира Костов.

"Ако трябва да сме честни, българските заплати по стандартна покупателна способност или това, което можем да си купим с парите, които получаваме, през 2015 г. едва достигнахме стандарта си от 1990. Може да кажем, че последните три години реално наваксваме онзи темп на производителност, който регистрирахме след социализма, след 1989 г.“, допълни той.

Според него проблемът е по-скоро социален и е в преразпределянето на произведената добавена стойност.

„ЕК в последния си доклад преди един месец каза, че България е лидер в ЕС по основни макроикономически индикатори – икономически растеж, държавен дълг, дефицит, добавена стойност, коефициент на безработицата и т.н. Обаче в същото време всички онези показатели, които не регистрираме, са социални - риск от социално изключване, интеграция на малцинствата, и т.н“., допълни икономистът.

Явно българите произвеждат, но преразпределянето между труда и капитала все още не се осъществява по начин, който да достига тази добавена стойност за всички, коментира икономистът.

Още от разговора вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:01 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още