fallback

Основната грешка на САЩ е, че се смятат за икономическа суперсила без конкурент

Покупателната способност на средния американец ще бъде ударена от митата на САЩ върху вноса на стомана и алуминий, твърди Милен Керемедчиев

08:47 | 06.06.18 г.

Натискът на САЩ спрямо ЕС се увеличава, а основната пречка и тема на раздор са американските автомобили. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Милен Керемедчиев, бивш заместник- министър на външните работи.

„Това е първата стъпка на натиска, който Тръмп оказва на ЕС. Той първо иска да пробие с автомобилите, след това ще пробва да пробие със земеделската продукция“, посочи експертът.

Според него основната грешка на САЩ е, че смятат, че щом са военна суперсила, са и икономическа суперсила от същия ранг – без адекватен конкурент в световен мащаб. Икономическата разлика между страните обаче всъщност не е толкова голяма, колкото военната.

Керемедчиев обясни още, че Тръмп гледа много черно-бяло на конфликта, защото дори американският президент да подпомогне собственото производство на САЩ на стомана и алуминий, вносът на тези продукти влиза в създаването на крайни продукти. 

„Така че това може да подпомогне производството на стомана и алуминий в САЩ, но ще удари секторите, които произвеждат крайния продукт. Това ще окаже влияние и на конкурентоспособността на американската техника. Американските автомобили и самолети биха станали по-скъпи и по-неконкурентоспособни“, обясни гостът.

Друго нежелано последствие би бил спадът на покупателната способност на средния американец. Въпреки огромната данъчна реформа, която беше обявена от американската администрация и която наистина ще намали данъчното бреме на средния американец, реално с увеличаването на цените на американските стоки покупателната способност на гражданите на САЩ ще намалее.

Вижте още във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:01 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още