fallback

Какво ще обсъдят Тръмп и Юнкер на 25 юли?

Търговското напрежение и глобата за Google ще са сред основните акценти по време на срещата, насрочена за тази седмица

12:54 | 23.07.18 г. 4

Най-наболелият въпрос по време на срещата между американския президент Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер ще бъде глобата, която ЕК наложи на Google в размер на 4,3 млрд. евро за злоупотреба с доминиращото положение на операционната система за мобилни телефони Android. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Любов Панайотова, директор на фондация "Европейски институт".

„Глобата е с наистина рекордни размери. Това ще се окаже основният акцент на предстоящата среща. Разбира се, ще се коментират и своеволните мита, които Тръмп налага, търговската война и напрежението, което тя поражда“, уточни още Панайотова.

Жан-Клод Юнкер ще се срещне с американския президент във Вашингтон на 25 юли, за да обсъдят търговски въпроси. Визитата цели да облекчи споровете от последните месеци, но ЕС е готов да отвърне, ако САЩ наложат мита на европейските автомобили, коментира наскоро еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, цитирана от Ройтерс, която ще пътува заедно с председателя на ЕК. 

Панайотова коментира още, че едва ли може да се говори за премахване на глобата на Google, тъй като практиките на компанията са били факт в продължение на години и са се случвали съвсем целенасочено.

Експертът посочи, че най-вероятно търговското напрежение, което вече се разраства в световен мащаб, ще бъде също тема на разговорите, както и евентуална промяна на Световната търговска организация (СТО).

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още