IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как американската Fox обяви Дания за страна в криза

Според водещата Триш Рейгън освен Венецуела и Дания символизира ужаса на социализма

15:45 | 21.08.18 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

В редица анкети Дания последователно се класира сред най-щастливите страни в света и като едно от най-благоприятните за бизнеса места. Въпреки това обаче реалността е съвсем различна според водещата на американския канал Fox Business Триш Рейгън. Тя описва страната като тоталитарна социалистическа държава, в която „никой не иска да работи", а гражданите са лишени от „всичките си възможности".

Първоначално Рейгън говори за катастрофалната ситуация във Венецуела и предупреждава за опасностите от социализма, за който много демократи твърдели, че искат да въведат в Съединените щати. Но тогава тя изведнъж прескача от Венецуела към Европа с думите „И както Шекспир каза: има нещо гнило в Дания" и започва тирада срещу малката европейска страна. По думите ѝ Дания многократно се цитира като положителен пример за "социализма".

Рейгън цитира редица „факти" срещу Дания: данъкът върху доходите възлизал на 56%. Това означава, че в страната, където никой не искал да работи, „всички в Дания работят за правителството". Освен това Дания била „силно задлъжняла", докато в повечето общини мнозинството от населението не работи.

Според водещата датчаните не искат да работят поради друго ужасяващо социалистическо зло: безплатното образование. „Те всъщност им плащат 990 долара месечно, за да ходят на училище", казва тя, като има предвид колежи и университети, и продължа: „Знаете ли какво се случва по-нататък? Никой не иска да завърши училище ". А ако някой някога напусне училището, то всички просто искали да отворят кафенета. Поне така ѝ е разказал някой, който е бил в Дания, пояснява Рейгън.

Въз основа на тази „фактическа основа" водещата заключава: „Никой няма стимул да прави каквото и да е, защото не е възнаграден за това. Дания, подобно на Венецуела, лишава хората от техния потенциал. Натам ли искаме да се насочим?“.

Датските държавни служители не се нуждаеха от дълго време, за да опровергаят Рейгън почти във всички отношения: финансовият министър Кристиан Йенсен публикува в Twitter статистика от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), според която значително по-голяма част от датското население работи, отколкото това на САЩ. В същото време Дания има „най-добрия баланс между професионалния и личния живот в света".

Датският посланик Ларс Герт Лосе сподели в Twitter цялостно резюме с данни, доказващи обратното на обвиненията на Рейгън. Например „огромният“ държавен дълг в продължение на много години възлиза на 36,4% - далеч по-нисък от този на САЩ. Проучвания на Световния икономически форум също така удостоверяват, че Дания има една от най-добрите образователни системи и е една от най-атрактивните страни за висококвалифицирани служители. Не на последно място фондацията Heritagе, близка до републиканците, класира Дания на 12-о място – далеч пред САЩ, в своя Индекс за икономическа свобода.

Вероятно предполагайки, че статистиката и данните не са достатъчни, за да убедят водещата на Fox и нейната аудитория, посланикът кани Рейгън: „Хайде, вижте сама (бихме се радвали да помогнем), макар че липсата на толкова кафенета вероятно ще Ви разочарова"...   

Da Da

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 5 години
Винаги съм твърдял, че Скандинавските страни, Сингапур и Хонконг не могат да бъдат даван за пример, защото в тях е концентрирана изключително малка част от човешкия геном. Те са по-скоро част от статистическата грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 9
studioaa
преди 5 години
Парите в Дания не са големи в самата Дания и имат ниска покупателна способност. Доходите може да са еквивалента на 60 хил. $ годишно средно, но тези доходи имат покупателната способност само за 20 хил. $ в САЩ. Това е индикатор, за това, че националната валута кроната е свръх-надценена спрямо $ и останалите валути. Но Дания за разлика от САЩ е държава, която прилага засилен протекционизъм и това пречи на вноса да нормализира курса на валутата и. В САЩ средно 4% е митото за вносни стоки, но в Дания тези мита са рекордни в целия свят... Факт е, че Дания за разлика от фалиралата Швеция, е по-добре икономически от България, но все пак това, че страната е доста хомогенна и прилага сериозен протекционизъм и не пуска хора от африка и близкия изток. Това да бъде оприличавана на социалистическа утопия и доказателство за това, че социализмът работи си е пълен абсурд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 18
QUANTUM
преди 5 години
Тази новина е стара. Излезе още преди 2 седмици и явно сега като се ровихте из нета решихте да я препечатате...Комунизмът/социализмът са уродливи явления - няма значение къде се прилага. Бъркаш в джоба на едни и раздаваш по своя угода на други. Всички скандинавски страни са комунистически клоаки - както и целия ЕС. Държавата се бърка във всичко. Над 50% от БВП отива за социални. На хората не им се работи. Уж големи пари, пък минимална консумация насреща. Безплатно образование и здравеопазване - чакаш с месеци за доктор. Скоро пенсионната възраст ще стане 70 год. Дерат те с данъци, за да дават на безработните и "стресираните". Всички с татуси отгоре до долу, възпитание никакво, всичко е позволено. Изперкана работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 8
melon
преди 5 години
Направо се учудвам как няма тълпи от датчани в нашата република, кандидатстващи за убежище... Живи да ги ожали човек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 7
melon
преди 5 години
Направо се учудвам как няма тълпи от датчани в нашата република, кандидатстващи за убежище... Живи да ги ожали човек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 8
melon
преди 5 години
Направо се учудвам как няма тълпи от датчани в нашата република, кандидатстващи за убежище... Живи да ги ожали човек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Хм, ами благодаря, явно има какво да се научи из форумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 18
studioaa
преди 5 години
Племенниците ми завършиха това безплатно висше образование в Дания преди има-няма 5-6 години и живеят там. И разбира не могат да си намерят никаква работа по специалността, защото икономическата активност е тотално замръзнала и днес се препитават с работа по заведения и ресторанти и каквото им попадне. Тяхното образование си е прахосничество на пари, а нали е безплатно и техните не са изхарчили нищо за него. Разбира се с подобен тип работа си на една ръка разстояние от социалните и не бих казал, че изобщо са щастливи от живота на такова място... В Дания ако се роди човек като Бил Гейтс първото нещо, което трябва да направи е да имигрира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 5
Jorkata
преди 5 години
И Швеция, и Швеция! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Хехе е това си го бива. Или някой зевзек от екипа и си е направим майтап като сменил в сценария и името на държавата с Дания и тя просто декламира по инерция, без изобщо да знае къде се намира изобщо страната. Или някой нейн източник/"приятел"/блогър и разказал "личните" си впечатления :)ПП Но за коя страна става дума всъщност?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още