fallback

Експерт: Настоящата финансова корекция на пазарите е здравословна

Секторите в индустрията на канабиса се разпродадоха сериозно, а печалбите бяха усвоени до средата на септември, посочи Петър Домусчиев от PD Consulting Ltd.

11:43 | 01.11.18 г. 2

В момента се намираме в корекция, която е здравословна за пазарите. Това е мнението на Петър Домусчиев, изпълнителен директор на PD Consulting Ltd., изказано в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria. “Секторите в индустрията на канабиса се разпродадоха сериозно, печалбите на които бяха усвоени до средата на септември. Компании като Netflix също се справят много добре", коментира той наблюдението си на пазарите и поясни, че с неговата компания PD Consulting Ltd. прогнозират посоката на движение. – Следим техническите графики. От 24 часа до една седмица е срокът, в който могат да се проследят пазарите. Процентът на сбъднатите прогнози ни е над 90%. Имаше четири срива на пазара тази година. Аз анализирам обективно нещата, ден за ден."

Според него винаги ще има полза да се инвестира в софтуер и чипове.

Петър Домусчиев разказа, че интересът му към капиталовите пазари е започнал в един швейцарски университет в Кънектикът, в който следвал за бакалавър.

"Първо ме запали професорът ми по финанси и после – този по организационно поведение. И двамата ефективно търгуваха на фондовите пазари. В колежа дисциплината по финанси ми бе трудна", обясни той какъв е професионалният му път. – Впоследствие се сблъсках с много от хората в бранша на Wall Street. Животът там е динамичен. Капиталите се местят от една индустрия в друга, от един сектор в друг.”

Финансистът обясни, че изследва историята за последните 120 години на Wall Street.

“Едни и същи неща водят до депресиите. Средностатистически се показва, че големите инвеститори кешират печалби между 20 и 25%. Това е проактивно, офанзивно продаване – в силата и ликвидността на пазара. Ограничаването на загубите е напреднало умение. Това изисква баланс и контрол от страна на трейдъра. Ограничавам загуби на максимум 4-5%", потвърди Петър Домусчиев и коментира, че най-трудното е балансът между действията и емоциите, самодисциплината. "Важно е да се следят събитията на техническата графика. Тя рядко показва грешка. Трябва само да успеем да я разчетем правилно."

Изпълнителният директор на PD Consulting Ltd. разкри, че „в един момент корпоративният свят ми дойде малко в повече, въпреки че винаги съм се стремял към максимална активност".

По думите на Петър Домусчиев делегирането на права е едно от най-трудните неща.

“Аз и моята компания наблягаме на практиката. Всеки ден мениджърът ангажира с мисия на компанията самите служители. Ефективна комуникация, слушане с разбиране, колективна работа са едни от ключовите умения", посочи той принципите, с които обединява екипа си.

Повече от разговора вижте във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:27 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още