fallback

Венецуелски генерал призова за бунт срещу Мадуро

Трябва да намерим начин да се отървем от страха, да излезем на улиците, да протестираме, твърди генерал Рамон Рангел

09:25 | 13.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Във Венецуела очевидно старши военен представител се опълчва на президента Николас Мадуро. Генерал Рамон Рангел призова в неделя във видео, публикувано в YouTube, въоръжените сили на латиноамериканската страна да се разбунтуват срещу Мадуро.

„Трябва да намерим начин да се отървем от страха, да излезем на улиците, да протестираме и да се стремим към военна единица, която да промени тази политическа система. Време е да се надигнем“.

По думите му венецуелското правителство се контролира от „комунистическата диктатура в Куба“, един от най-близките съюзници на Мадуро.

Рангел добави, че е генерал от военновъздушните сили. Във видеото той е облечен в костюм. В ръка държи издание на конституцията.

Според Ройтерс е слабо вероятно този призив да наклони везните. Други офицери, които се отрекоха от Мадуро, избягаха от страната, а военното ръководство продължава да е на страната на президента, отбеляза агенцията.

В Twitter ръководителят на военновъздушните сили на страната Педро Юлиаяч публикува снима на Рангел с надпис „предател на венецуелския народ и революцията“.

Военни твърдят че Рангел е сред офицерите, избягали през април в Колумбия.

Мадуро се бори в продължение на месеци с лидера на опозицията Хуан Гуайдо, който се обяви за преходен президент и е признат като такъв от много страни. Военните играят централна роля в конфликта. Гуайдо призова за преврат, но досега само няколко високопоставени войници са откликнали на призива му. Изрична подкрепа за Гуайдо Рангел не изразява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още