fallback

Прогноза: Турция трудно ще бъде оставена да бъде основен геополитически играч

Ердоган се опитва да държи по-остър тон към САЩ и Европейския съюз в сирийския проблем, коментира Христо Господинов, преподавател по политически науки

14:49 | 16.10.19 г. 4

След изтеглянето на американския контингент от Сирия, остава незапълнен вакум в страната. Кюрдите поискаха помощ от сирийския лидер Башар Асад, който е подкрепян от Русия. Поради това в Републиканската партия в САЩ се появиха групи, които започнаха да притискат Тръмп. Това подсказа на американския президент, че ходът му е бил грешен и веднага трябва да промени възгледите си върху сирийския проблем. Този анализ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria направи преподавателят по политически науки Христо Господинов.

"САЩ ще отговорят с много твърд курс и със сигурност няма да останат безучастни", прогнозира той. "Този вакум все още не е запълнен. Но има вероятност САЩ да загубят ключов район, контролиран от тях до момента", допълни Господинов

Той също така напомни, че през годините президентът на Турция Реджеп Ердоган показа, че се опитва да бъде геополитически играч. “Той се опитва да държи по-остър тон към САЩ и Европейския съюз. Целта му е да изведе максимума от ситуацията, коментира политологът и прогнозира, че след като САЩ увеличиха митата върху турския внос на стомана, сега готвят нови санкции, което ще бъде тежък удар върху турската икономика", посочи той.

Според Христо Господинов Ердоган се опитва да наложи политика, която да постави Турция на сцената като основен геополитически играч. “Но това ще бъде много трудно, тъй като има два хегемона като САЩ и Русия. Целта на Ердоган е да неутрализира прокюрдските сили”, посочи преподавателят по политически науки.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:07 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още