fallback

Полезни или вредни са ниските лихви за потреблението у нас?

Наследството на Марио Драги е по-скоро положително, смята Петко Вълков

22:49 | 25.10.19 г. 19

Снимка: Pixabay.com

През последните 10 години ние наистина живеем в условия на ниски лихви, но те ще се запазят и през следващите няколко години при тези нива на пазарни условия. Паричната политика сама по себе си не може да реши структурни проблеми в икономиката и за целта е нужно съдействието и на правителствата. Това становище изрази Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в ПИБ, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Какво наследство остави Марио Драги като управител на ЕЦБ? Оценката на Петко Вълков е, че преобладават положителните неща, които досегашният гуверньор на Европейската централна банка е реализирал.

"След като еврото бе под натиск, предприетите от Драги политики впоследствие доведоха до стабилизирането му и ръст в еврозоната, както и на силно намаляване на доходностите по облигациите. Не на последно място той оставя еврозоната с най-ниските нива на средна безработица от 2008 г. насам".

"Неговата парична политика бе експанзивна, докато големи икономики в еврозоната, начело с Германия, предприеха ограничителни фискални политики. Най-голямата критика към него е, че оставя една институция, която няма ресурс за последващи противодействия при нова криза. Донякъде поставя Кристин Лагард в ситуация, в която тя е с "вързани ръце", но това не е изцяло негова вина, а резултат от дългогодишна политика", уточни Вълков.

Петко Вълков отбеляза, че лихвите по кредитите и по спестяванията у нас се намират на едни от най-ниските си нива. Той допълни, че отрицателните лихви удрят спестителите, вместо да ги накара да увеличат своето потребление.

Целия разговор гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:01 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още