fallback

Красен Станчев: Пенсионният модел у нас е изложен на риск

Колкото повече е частно осигуряването, толкова по-малки са злоупотребите, заяви икономистът за фалшивите болнични

13:48 | 19.11.19 г. 4

Пенсионният модел у нас в момента очевидно е изложен на риск. Но целият шум, че частните фондове са пирамида, е абсолютно вреден. 17 млрд. лева от частни фондове е повече от 5 млрд. в НОИ. Това коментира икономистът Красен Станчев в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria по темата с изплащането на пенсиите от втория пенсионен стълб.

„Ако внасяте във втория стълб, тогава вашият принос в първия - държавното осигуряване, е "наказан", защото получавате 1/5 по-малко от тези, които не са се осигурявали там“, посочи той.

"Сега имаме най-високата заетост, най-ниската безработица от 50 г. насам и съревнование между работодателите. Но отново липсва анализ какво биха стрували други мерки, за да няма злоупотреби. Всички привилегии на работещите трябва да се договарят с работодателите, при това индивидуално", е мнението на госта по въпроса с изплащането на болничните.

За него решението е осигуряването да стане капиталонатрупващо, тоест средствата, които внасяте в Здравната каса, да са си ваши. Проблемът в случая са разходите по прехода,

"Колкото повече е частно осигуряването, толкова по-малки са злоупотребите", отбеляза Станчев.

Видео с разговора вижте на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:35 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още