fallback

Людмил Стойчев: Темпът на дигитализация в България е много бавен

Старият континент може да се възползва от ситуацията около Huawei при надпреварата за изграждането на 5G мрежите, съветва управляващият партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co.

16:07 | 20.02.20 г. 2

Той уточни, че за момента аналитични резултати и данни има основно само в частния бизнес в България.

Според него трябва да се повиши дигиталната грамотност на населението, а шансът на страната е в навлизането на някоя голяма компания, която да открие свой център за данни тук.

„България има и специалистите, и чудесна локация за привличане на компания, която да отвори център за данни. Това, разбира се, не става лесно“, убеден е Стойчев.

Той коментира и мястото на Европа по отношение на дигиталната трансформация и отбеляза, че Старият континент няма компания аналог на някое от американските дружества в групата FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google), чиято обща капитализация е в размер на 4,8 трлн. долара.

„От друга страна Европейският съюз загуби Лондон като най-голям ИТ център“, напомни Стойчев.

По думите му обаче Старият континент може да се възползва от ситуацията около Huawei при надпреварата за изграждането на 5G мрежите.

„В Америка все още не могат да изградят такива мрежи и така фокусът се обърна към Европа, по-специално към Nokia и Ericsson”, каза експертът и информира, че американците вече са изразили готовност да инвестират в двете европейски компании и заяви, че самата Европа също може да го направи.

„Ето как от една страна 5G e в ръцете на европейците“, смята Стойчев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още