fallback

Д. Великов: Разпродажбите на фондовите пазари може да отшумят до 14 дни

Станахме свидетели на 10-процентна корекция на пазарите, но вече очакваме повече яснота около коронавируса, посочи главният инвестиционен мениджър на Compass Invest

21:29 | 26.02.20 г. 8

Възможно е да има още разпродажби на фондовите пазари. Станахме свидетели на 10-процентна корекция на пазарите, но в рамките на 10-14 дни това вероятно ще отшуми, тъй като тогава ще има повече яснота около коронавируса. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Драгомир Великов, главен инвестиционен мениджър в Compass Invest.

„Виждаме наченки на нормализацията в Китай. Въпросът е доколко другите страни ще успеят да приложат мерки срещу заразата, подобни на китайските“, коментира той.

По думите му коронавирусът със сигурност ще има отражение върху икономиката през първото тримесечие, а вероятно и през второто.

Великов отбеляза, че за момента Compass Invest не е направил никаква промяна по отношения на инвестиционните си планове.

„Анализираме портфейлите, кои ще бъдат пострадалите в случай на най-лошия сценарий – рецесия в Европейския съюз и еврозоната“, посочи инвестиционният консултант.

Според него най-неблагоприятно ще е отражението на епидемията върху туристическите компании, както и тези за потребителски стоки. „Има компании, които би трябвало да са позитивно повлияни – например тези от гейминг индустрията, дружествата за електронна търговия, както и за доставка на храна“, смята Великов.

Засиления интерес към фондовете на Compass Invest той си обяснява с актуалността на технологичния сектор. „Част от технологичните компании имат уникални предимства да се възползват от всички трендове. Те са със стабилен паричен поток, много често с нисък или нулев дълг“, обясни мениджърът.

Великов е на мнение, че структурата на капиталовия пазар в България трябва да се подобри, за да улесни външните инвеститори.

„Затруднявайки достъпа до пазара, идва ликвидността. Докато няма свеж ресурс, не можем да видим значителен ръст“, категоричен е Великов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още