fallback

Ще докара ли паниката на пазарите рецесия и дефлация

Трябва да се изплащат целеви заеми за финансиране на малки и средни предприятия, за да преживеят шока покрай вируса, съветва Красимир Йорданов, KY Research

23:00 | 09.03.20 г. 9

Той обясни, че в последните години на пазарите на акции вече сме наблюдавали балони.

Ролята на Фед

"Поставени пред този катастрофичен риск, спадът е болезнен. Досега всичко беше основано на грешното допускане, че Федералният резерв на САЩ (Фед) винаги ще спаси ситуацията. Дори при низходяща тенденция на пазара, колкото и пари да печатат Фед, пазарите пак могат да се сриват, както и обратно", посочи Йорданов.

"В САЩ ще се намалят лихвите на нула. Пазарът на облигации го показва. В Европа положението е доста тежко поради липсата на инструментариум на Европейската централна банка (ЕЦБ). Ако тя намали още лихвите, ще бъде по-контрапродуктивно, тъй като ще засегне рентабилността на банките. Покачване на лошите кредити в такива условия означава подкопаване на капиталовата им адекватност", коментира Красимир Йорданов.

Анализаторът отбеляза, че по-скоро трябва да се изплащат целеви заеми за финансиране на малки и средни предприятия, за да преживеят шока покрай вируса. "Пазарите очакват да има рецесия и дефлация в глобален мащаб. В световен мащаб има вероятност за намаляване на търсенето", поясни той.

Фед предстои да обяви поредното количествено улеснение и ще е се опита да изкупува акции и корпоративен дълг. "Първо трябва да настъпи рецесия. Качеството на дълга е много ниско и е тенденция да се задълбочава. Но Фед трябва да преценява кредитния риск, а това е трудно за централна банка", разкри Йорданов.

Според него нивата сега са подходящи за покупка, но трябва да са постепенни. “Винаги се препоръчва диверсифициран портфейл - облигации, акции, злато", съветва експертът.

Защо ОПЕК+ не стигна до съгласие

"Картел се прави с основни производители. Когато САЩ стои настрани, всяко намаляване на производството от страна на другите в картела, ще доведе до завземане на дял от американските петролни производители", смята Йорданов и обясни, че в дългосрочен план цената на петрола има таван. "Няма да видим 70-80 долара цена за барел, освен ако няма шокове на предлагането, дълго време ще се задържи на ниски нива под 50 долара", уточни той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:01 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още