fallback

На всеки 100 души, влизащи в пенсионна възраст у нас, само 66 навлизат в активна

Проблем са емиграцията на младото, образовано население и високата смъртност, казва доц. Георги Бърдаров

13:40 | 19.04.20 г. 4

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Големият проблем на България е липсата на активно, трудоспособно население. Това каза доц. Георги Бърдаров, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria. 

“Коефициентът на демографското заместване в България е притеснителен - на всеки 100 души, влизащи в пенсионна възраст, само 66 влизат в активна”. 

Доц. Георги Бърдаров посочи, че има области като Видин, Кюстендил и Габрово, където населението на 65+ години вече достига 30%. 

Според него проблем са емиграцията на младото, образовано население и високата смъртност. 

“Няма как рязко да увеличим раждаемостта, така че всички усилия трябва да бъдат насочени към увеличаване на дела на младото, активно население, т.е. младите, които в момента са в България, да имат условия да живеят и да се реализират тук". 

“Когато говорим за демография, на първо място трябва да говорим за образование, което да е адекватно на съвременния свят, на технологиите и на нуждите на пазара на труда”, каза още той. 

Кои са добрите примери в областта на образованието в България?  Вижте във видеото с целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още