fallback

Застрашена ли е икономиката на Черна гора?

Близо 2 млн. чужденци посещават страната в летния сезон, а 400 хил. от тях са сърби, коментира анализаторът Николай Кръстев

19:14 | 02.06.20 г. 3

Решението на властите в Черна гора да не допускат граждани от Сърбия заради коронавирусната инфекция доведе до засилване на напрежението и зададе допълнителен остър тон и неяснота между двете държави. Ако Черна гора се лиши от този пазар, не е изключено да пострада сериозно в икономически план. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Николай Кръстев, журналист и международен анализатор.

"Близо 2 млн. чужденци посещават Черна гора в летния сезон. От тях 400 хил. са сърби. Те правят около 800 хил. нощувки там", посочи журналистът. 

Кръстев обясни, че Сърбия са отнася патерналистично към Черна гора. Според него ключът в подобряването на отношенията между двете държави е в двамата президенти - Александър Вучич и Мило Джуканович, но не предвижда скоро те да осъществят обща среща. "Вероятно летният сезон ще бъде загубен за сръбските туристи в Черна гора", коментира анализаторът.

"Там, където говорят парите, политиката трябва да мълчи. В случая не е така, но трябва да се намери общ интерес за оцеляването на черногорския туризъм", посочи Кръстев.

"Регионалният съвет за сътрудничество прогнозира в изследване, че 20% от туристическите агенции в Западните Балкани са преустановили дейност по време на пандемията. 42% са съкратили драстично своите разходи. 41% от пък са тези, които могат да оцелеят без особено да съкращават разходи. 72% от тях очакват помощ от местните правителства. Най-сериозният пример за това е Сърбия", отбеляза Николай Кръстев.

Повече вижте във видето, а целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:48 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още