fallback

Е. Кънев: България е като Троянски кон на Русия в НАТО

Най-големият проблем за сигурността на Украйна е заобикалянето на нейната енергийна инфраструктура, която се ползва от Русия толкова години, посочи икономистът

22:21 | 22.07.20 г. 19

Не може бюджетната и монетарната политика, с които се хвалим, да бъдат единствената визитна картичка на нашата икономическа полиитка. Бюджетът съществува заради икономиката, а не обратно. Има тежки проблеми в много сфери на икономиката, енергетиката, транспорта, малкия и средния бизнес. Това каза икономистът и управляващ съдружник в инвестиционно-консултантската компания „Маконис“ Евгений Кънев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Кънев коментира общественото напрежение у нас, обяснявайки, че вижда цели браншове да протестират.

Гостът взе отношение и по темата за многогодишната финансова рамка и фонда за възстановяване на Европейския съюз (ЕС). Според него е вредно да правим паралели с предишните сделки за бюджета на Европа, тъй като има нови линии на преговорите, които дават качествено ново значение на договореността.

България - Троянският кон в НАТО?

Според госта САЩ са единственият гарант на сигурността в Европа.

"Те имат бази в Полша и Румъния, и между тях е Украйна. Най-големият проблем за сигурността на Украйна е заобикалянето на нейната енергийна инфраструктура, която се ползва от Русия толкова години. В този ред на мисли България е като "Троянски кон" в НАТО и предоставя възможност на Русия да се справя с този проблем, а тя оказва влияние върху "Турски поток“. Затова заплахата за спирането на проекта от САЩ е реален", изтъкна Евгений Кънев.

"Полша и България са едни от най-силно ползващите кафява енергия като основна компонента от енергийното портфолио. За тях лошото е, че бяха орязани средствата за подпомагане на зеления преход, а той все пак трябва да бъде извършен - но с националните бюджети", бе категоричен гостът.

"Комплексът "Марица-Изток" плаща много средства за квоти и поддръжка на работна сила – разходите са повече от ползите и трябва да се намери начин за по-ефективно функциониране на генериращите мощности", допълни той.

За да можем да използваме парите от ЕС, трябва да използваме за алтернатива на енергиен носител нещо различно от въглища, газ и нефт, смята Кънев. Според него опциите не са много - вероятно тип водородно гориво, зелен мазут, например.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още