fallback

Докога ще продължи недостигът на чипове?

Пазарът на смартфони ще пострада сериозно, ако отново се върнат по-сериозните противопепидемични мерки, твърди Саймън Бейкър

21:00 | 04.03.21 г. 7

Недостигът на чипове ще продължи поне до края на първата половина на годината или дори през цялата 2021 г., като това ще се окаже задържащ фактор за пазара на смартфони. Това стана ясно от разговора със Саймън Бейкър, програмен директор „Мобилни телефони" за ЕМЕА в IDC, в предаването ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Отчитаме няколко фактора, които влияят на пазара на смартфони, но те се балансират взаимно. От една страна имаме коронакризата и възстановяването, но от друга – доходите на много потребители реално се повишиха през 2020 г., тъй като те имаха по-малко възможности да харчат за театри, ресторанти и забавления“, каза гостът. 

Според него пазарът ще пострада сериозно, ако отново се върнат по-сериозните противопепидемични мерки, като карантини и затваряния. 

„Корнактизата създаде голяма разлика между водещите играчи. Сега наблюдаваме пускането на пазара на сгъваемите телефони и това може да подкрепи Android”, заяви Байкър.

„Относително казано внедряването на 5G не върви много бързо в Европа,..но новите устройства на Apple iPhone 12 дадоха много силен тласък на търсенето на 5G. Естеството на технологията е такова, че ще e необходимо доста време, за да се изгради мрежа с добро покритие“, уточни още той. 

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още