fallback

Росен Иванов: България може да изпусне вълната с електромобилите

Индустриалната политика не е нито лява, нито дясна, а политика за развитие, твърдят от Black Peak Capital

19:17 | 05.04.21 г. 5

България пропусна вълната с автомобилостроенето, но може да изпусне и електромобилите. Това предупреждение отправи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Росен Иванов, управляващ партньор на Black Peak Capital. Според него темата за привличането на чуждестранни инвестиции трябва да е независима от политическата обстановка и да е приоритет на абсолютно всяко правителство.

"Индустриалната политика не е нито лява, нито дясна, а политика за развитие. Наличието на качествени, експортно-ориентирани инвестиции с добавена стойност, са най-бързият път за икономическо развитие и увеличаване на конкурентоспособността в икономиката и съответно – на доходите. А това е важно, за да се решат и много фундаментални структурни промени в българската икономика, като регионалните различия или фактът, че голяма част от работната ръка е заета в сектори с ниска добавена стойност", обясни гостът. 

Според Росен Иванов привличането на качествени чуждестранни инвестиции е в основата на трансформацията на бедните икономики към развити такива. „Ирландия е една от най-богатите държави в Европа и света, благодарение на целенсочената политика по отношение на инвестициите. Същото се случи с Чехия, Словакия, които са сред светлите примери в Централна Европа“, обясни той.

По думите му страната ни не е конкурентна в няколко области.

"Първо – България няма цялостна стратегия за инвестиционен маркетинг. Ние не присъстваме в западните медии. Правят се отделни кампании, но няма политики за маркетинг на България. На второ място – техническата ни инфраструктура като индустриални зони не е на нужното ниво. Често идва инвеститор и ние обещаваме, че ще построим път. Но те не искат да чакат, а да започнат да речем до 6 месеца да строят. Индустриалните зони трябва да се развиват дори да няма конкретен инвеститор", каза Иванов.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още