fallback

Какво пречи на младите предприемачи в България?

Много стартъпи в България оцеляха по време на пандемия и успяха да се справят със сложната ситуация

22:05 | 18.05.21 г. 10

Липсата на капитал е най-голямата пречка за младите предприемачи в България. В това отношение страната ни е изостава в сравнение със страните от Централна и Западна Европа – ние сме с между 14 до 20 пъти по-малко капитал спрямо БВП, отколкото е останалата част вот Европа. Това заявиха в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Виктор Манев, съосновател и партньор в Impetus Capital и Даниел Лорер, управляващ партньор в BrightCap Ventures.

Даниел Лорер смята, че пандемията се оказва драматично събитие за предприемаческата общност.

"Много от стартиращите бизнеси спряха и изгубиха клиентската си база. Наложи се в рамките на седмици да преосмислят как трябва да действат. Пандемията предизвика промяна – най-добрите намериха още по-добър път как да се справят. Тя показа кои компании могат да се справят с проблемите и да се задържат на пазара“, обясни гостът.

Виктор Манев коментира, че ситуацията с COVID-19 научи компаниите да се опитат да намерят адекватни решения как да поддържат екипи, хора и персонал с ограничени ресурси. 

Много стартъпи в България оцеляха по време на пандемия и успяха да се справят със сложната ситуация.

„Един такъв пример е Fight TV – български стартъп, който се занимава със стрийминг на спортни събития. По време на пандемията техният бизнес изчезна – спортът спря и нямаше никакви събития, които те да отразят", каза Даниел Лорер.

"След няколко седмици екипът на компанията успя да идентифицира какво може да се направи, като постепенно цялата спортна индустрия се преориентира в това да показва на живо любителски спортни събития", обясни гостът.

Друга тема от разговора беше свързана с най-честите грешки при стартъпите.

„Преди 10 г. предприемачестката среда у нас тепърва беше започнала да се развива. Тогава грешките бяха твърде скромни. В наши дни предприемачите искат да излязат на големия пазар, но понякога представите им са нереалистични“, смята Даниел Лорер.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Тази година „Предприемачи на бъдещето“ на Investor.bg ще се проведе в нов формат, който ще позволи на млади бизнес таланти със стартиращ бизнес да зададат въпросите си на най-големите имена в предприемаческата екосистема у нас. Всеки млад предприемач, който иска да спечели тази възможност, трябва до 24 май да регистрира за участие компанията си тук.Самата конференция ще се проведе на 10 юни и ще се излъчва на живо на Investor Media PRO и на investor.bg/live.

Генерален партньор на събитието е УниКредит Булбанк, основен партньор – Алтерко, с подкрепата на Дентална клиника Петър Дучев и Индустриален Холдинг България.

Bloomberg TV Bulgaria е медиен партньор на събитието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:51 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още