fallback

Златото изпрати най-лошия си месец от 2016 г. насам

Няма фундаментлани причини, които да подкрепят златото и да спрат тренда на този етап, казва Дими Стефамов

13:17 | 01.07.21 г.

Обявените решения на Федералния резерв на САЩ само засилиха спада на цената на златото заради променените ифлационни нагласи. Това мнение изказа Димо Стефанов, главен дилър за Румъния на Tavex, в ефира на предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това засили продажбите на спекулантите. Ако е имало по-виско позиции в злато, за да се предазим от инфлационния период след всичките стимули, тези очаквания вече започват да изчезват“, каза Стефанов.

Златото постигна най-големия месечен спад от повече от четири години е близо до най-ниските си нива от април. Спот златото загуби 0,2% до 1 758,14 долара за унция  и се обезцени с около 7,8% този месец, най-много от ноември 2016 г. 

„Пазарите бяха калкулирали, че инфлацията ще е постоянна. Тези промени в очакванията се отразяват на златото, среброто и всички останали суровини“, каза Стефанов.

Позиционирането на пазара на опции се определяше от очакванията за повишени цени, но настъпи промяна в тези очаквания и това доведе и до промяна в цените, добави той.

„Няма фундаментлани причини, които да подкрепят златото и да спрат тренда на този етап. Много зависи какви политичекси решенеие ще бъдат взимани в бъдеще, но и от решенията на централните банки“, каза Стефанов.

Повече за очакванията около златото, инфлацията и трудовия пазар може да гледате във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още