fallback

М. Владимиров: САЩ изтъргуваха "Северен поток 2" за съюзничество срещу Китай

Позицията на Вашингтон обаче може да се окаже късогледа, предупреждава експертът

22:00 | 29.07.21 г. 20

САЩ изтъргува "Северен поток 2" срещу съюзничеството на Германия срещу Китай - държавата, която  считат за най-рискова по отношение на интересите си. Това коментира Мартин Владимиров, директор на програмата "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) пред Bloomberg TV Bulgaria. Според него обаче тази позиция е "късогледа", защото газопроводът действително е заплаха за европейската сигурност.

"Северен поток 2" и "Турски поток" подхранват с корупционни схеми политическия елит на Европа, за да служи като "инструмент за защита на интересите на Русия", смята експертът.

"Не трябва да гледаме на тези газопроводи като чисто икономически проекти, както Германия се опитва да ни убеждава, а като една дъгосрочна стратегия на Москва да се вклини все по-дълбоко в европейската икономика и финансова система", заяви още Владимиров.

Според него е мит тезата, че САЩ иска да лансира своя втечнен газ и затова се противопоставя на "Северен поток 2". Политиката на Вашингтон е насочена към диверсификация на енергийните доставки за Европа, "за да се намали зависимостта от един играч, който потенциално има съвсем други геополитически цели".

Експертът посочи, че в споразумението, което постигнаха САЩ и Германия за "Северен поток 2" няма достатъчно гаранции, че транзитът през Украйна ще бъде продължен. Киев винаги е използвал транзита на руския газ като оръжие срещу агресия от страна на Москва и неговата загуба не може да бъде заменена с обещания за 1 млрд. долара инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

Какво още каза Мартин Владимиров по отношение на енергийната сигурност на Европа можете да видите във видеото. Още коментари можете да откриете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още