fallback

Как биткойн създава правни предизвикателства пред Ел Салвадор?

Скоро латиноамериканската държава ще стане първата страна, приела биткойн като официално платежно средство

20:00 | 31.08.21 г. 6

Приемането на биткойн създава правни и други макроикономически предизвикателства пред Ел Салвадор. Консултацията, която е насочена към бизнесите с краен срок 6-ти септември, не дава възможност да се състави ясен план и рамка за това как ще се реализира процесът с приемането на криптовалутата. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Петко Карамочев, основател и директор на "Индустрия технолоджи". 

След по-малко от две седмици Ел Салвадор ще стане първата държава, приела биткойн като официално платежно средство. Правителството на латиноамериканската държава планира да похарчи за целта до 75 милиона долара, като раздаде по 30 долара на човек, който от своя страна трябва да регистрира електронен портфейл, наречен чиво. Тази система ще позволи на около 2,5 милиона души да купуват стоки или да плащат за услуги в щатски долари или в биткойн – двете официални валути на Ел Салвадор след 7 септември.

От думите на госта стана ясно, че в Ел Салвадор биткойнът не се приема като платежно средство, а става задължително такова. Централната банка казва на отделните бизнеси, че трябва да имат устройство, което приема и биткойн. "Важно е да се отбележи, че това ще бъде дериват на биткойн", уточни гостът.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още