fallback

Защо се бави развитието на енергийната система в Кипър?

Правителството ще отпусне субсидии за енергийното обновяване на бизнеса, коментира Бранислава Бобанац

17:17 | 29.10.21 г.

Основните генериращи мощности на Кипър са на петрол. Енергийната изолация на страната се смята за една от причините за забавянето на развитието на енергийната й система.

Според данните на ЕС Кипър има едно от най-ниските увеличения на цените на електроенергията. През септември правителството обяви пакет мерки, с които да противодейства на повишаването на цените и да помогне на бизнеса и домакинствата. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Бранислава Бобанац, кореспондент на БНР в Кипър. 

Тя уточни, че част от мерките включват 10% намаление за сметките на ток за четирите месеца от ноември до февруари за бизнеса и битовите потребители. В Плана за възстановяване заложените мерки към бизнеса са с дългосрочен характер и са насочени към навлизането на ВЕИ и провеждането на зелени политики. Правителството е предвидило субсидии за енергийното обновяване на бизнеса.

"В Плана са заложени над 200 ВЕИ проекта, които трябва да бъдат изпълнени. От европейското финансиране са предвидени 290 милиона евро за енергийни проекти за зелена икономика. Заедно с националното финансиране, средствата ще надминат 400 милиона евро", обясни Бобанац.

От думите ù стана ясно, че енергийните амбиции на Кипър продължават след известно затишие заради пандемията и политическото напрежение.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още