fallback

„За Земята“: Не може да се разчита на газа като преходно гориво

Спирането на въглищните централи и използването на повече природен газ в ЕС води до увеличаване на енергийната зависимост, твърдят от организацията

23:12 | 12.11.21 г. 6

Енергийната криза показа, че не може да се разчита на газа като преходно гориво, докато в същото време възобновяемите източници запазват цените си. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Радостина Славкова, координатор в екип "Енергия и климат" на сдружение "За Земята”.

Тя припомни, че заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за европейския "Зелен пакт" е дал ясен сигнал, че природния газ ще бъде включен в таксономията, т.е ще бъде признат за зелена инвестиция. Според сдружението обаче това не бива да се случва. 

„Парадоксът, че спирането на въглищните централи и използването на повече природен газ в ЕС води до увеличаване на енергийната зависимост. Колкото повече се увеличава зависимостта от изкопаем газ, се намалява енергийната сигурност на блока“, каза гостът.

Славкова обясни, че голямата новина от срещата на върха COP26 в Глазгоу е съвместно споразумение между САЩ и Китай, с което потвърждават ангажимента си за усилено действие в областта на климата през това десетилетие. Предходната им декларация е от 2015 г. където сега определено може да се види засилване на поетите им климатични ангажименти, уточни тя.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още