IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще пренасочи ли Брюксел отношенията между София и Скопие от историята към икономиката?

България има интерес от по-бързото европейско интегриране на Северна Македония, посочи международният анализатор Владимир Владимиров

10:35 | 15.05.24 г. 2

България е в добра позиция, тъй като успя да премести въпроса за конституционната промяна на Северна Македония на ниво Брюксел. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria международният анализатор Владимир Владимиров.

„Влизането на българите в северномакедонската конституция вече е условие за започване на преговори и в този случай Скопие ще трябва да обяснява не на София, а на Брюксел, защо това не се случва", коментира той. "Тази позиция ни дава възможност да релаксираме нещата във взаимоотношенията на двете държави, особено в икономически аспект, защото трябва да бъдем обективни в анализите – Северна Македония е един от големите търговски партньори на България".

Владимиров посочи, че в геополитиката водещи трябва да са икономическите интереси, а не историята и емоциите. Международният анализатор подчерта, че антибългарската риторика носи на ВМРО-ДПМНЕ гласове, като след изборите те са много близо до мнозинство в парламента. "Партията говори за денонсиране на договори за добросъседство и негативни нагласи към страните в региона. Ако приемем сценария, в който разпадането на договорите е възможно, то това ще стопира европейската интеграция на Северна Македония“, прогнозира експертът.

Според него интересът на България се изразява в по-бързото европейско интегриране на Северна Македония. „За това начинание инфраструктурата е изключително важна. Ако Република Северна Македония поеме по пътя на конфронтация с България и Гърция и бъде отделена от Албания по пътя на евроинтеграцията, то прогнозите не изглеждат добри за съседката ни“, смята анализаторът.

Владимиров обърна внимание на проблеми, които спъват европейската интеграция на Северна Македония. „За това начинание инфраструктурата е изключително важна, като в момента за един жител на Скопие е по-лесно да стигне до Белград, отколкото до София, въпреки че българската столица е по-близко“, подчерта той. И напомни за предвидени и започнати проекти за жп линии и пътища, които трябва да осигурят свързаност на Балканите.

Анализаторът отчете, че геополитическите отношения на Балканите трябва да се гледат през призмата на района на Черно море и войната в Украйна. И отбеляза, че междувременно гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Ердоган трябва да изгладят много неща по темата с морските територии. По думите му Гърция и Турция имат силно изразени лидери с ясни позиции. Той напомни, че основните пререкания идват заради наличието на газ в източната част на Средиземно море.

„Турция ще използва своята тежест като военна сила на Балканите като лост в преговорите, както и важността си за войната в Украйна. Вижда се, че фокусът на САЩ се премества от Турция към Гърция, като северноамериканската страна вярва, че Гърция е най-важната страна в региона“, е мнението на Владимир Владимиров.

Има ли нова геополитическа ситуация на Балканите след изборите в Северна Македония? Ще проектира ли Китай своята икономическа мека сила в Източна Европа и как се вписва посещението на президента Си Дзинпин в политиката на Балканите?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
RoyBatty
преди 1 седмица
след ~3 седмици има избори - само 2 от партиите кандидати дават позицията си относно "Северна Македония" ... Това нормално ли е ? .. Май на българите по-скоро това не им е важно щом не се интересуват и не взимат решения на база политучески намерения по темата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още