IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът за нов граничен пункт между България и Северна Македония за 11 млн. евро е в ход

Инвестицията е разделена на две фази, очаква се строителните дейности да продължат до 2029 г.

18:38 | 26.03.24 г. 1
Снимка: МРРБ
Снимка: МРРБ

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт „Струмяни-Берово“ между България и Република Северна Македония е вече в ход. Инвестицията е на стойност над 11 млн. евро и е най-големият проект по управляваните от МРРБ програми за трансгранично сътрудничество, съобщава пресцентърът на регионалното министерство.

„След четвърт век стартираме изпълнението на този дългоочакван проект. Надявам се във всички фази той да бъде съпътстван с експертност и професионализъм, както досега, и да не позволяваме на емоциите да го забавят“, изтъкна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева на информационна среща в Благоевград. „За мен това е мост, който ще става все по-необходим и важен, за да свърже по още един начин местните общности от двете страни на границата. Инвестицията е необратима и за нея имаме изцяло осигурено финансиране – както европейско, така и национално. Тя неслучайно е избрана за стратегически проект по програмата ни“, допълни тя. 

На срещата присъстваха още областният управител на Благоевград Мария Димова и Вулнет Арифи, началник-отдел в Министерството на местното самоуправление на Република Северна Македония.

Бенефициенти по проекта са Областната администрация в Благоевград и  Митническото управление на Република Северна Македония.

Инвестицията е разделена на две фази. В първата, разчетена да приключи през 2026 г., ще се извършват подготвителните дейности, свързани с планиране, проектиране и избор на изпълнители. Във втората – от 2027 до 2029 г., ще се реализират строителните дейности по инфраструктурата на граничния комплекс.

На българска територия ще се изградят няколко сгради и ще се довърши довеждащият път. От другата страна на границата ще се модернизират съществуващите конструкции и съоръжения. Приоритет в дейностите ще са инсталирането на ВЕИ и използването на енергоефективни материали. Ще се обърне специално внимание и на опазването на богатата околна среда в региона, тъй като обектът попада в зона „Натура 2000“.

Инвестицията е обявена за „национален обект“, за да се осигури нейното по-бързо изпълнение. По този начин се прилагат облекчени административни процедури. Очаква се броят на преминаващите границата между България и Република Северна Македония да се увеличи от 657 000 на 722 700 души годишно след въвеждане в експлоатация на новия граничен пункт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Кисимов
преди 1 месец
Делчево, Пехчево, Берово и Струмица са част от Западните бълг.покрайнини, населени с онези 4% българи в Македония, които трябва да се впишат в конституцията, ако македония иска да задържи тези покрайнини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още