fallback

Георги Ганев: Инфлацията вероятно ще започне да отслабва

Интуицията ми подсказва, че е по-вероятно да има правителство, отколкото да няма, твърди икономистът

08:35 | 01.12.21 г. 4

По всяка вероятност инфлационният натиск ще започне да отслабва, защото някои от факторите, причинили нарастването на цените, изчезват. Това мнение изказа Георги Ганев, икономист, депутат от "Демократична България" в 47-ото НС, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му инфлационният ефект на бюджет 2021 г. е изчерпан. „Доколкото виждах причинно-следствена връзка между държавната социална политика и инфлацията, сега се видях оправдан“. Други източници на инфлация в България според Ганев са световните цени на горивата и световната хлабава парична политика. „Основните централни банки в света не могат да се държат така, сякаш са невинни. Тяхната хлабава политика сега носи плодове, а България няма какво да направи по този въпрос“, каза още Ганев. Третият източник за инфлацията е острото нарастване на цените на горивата. „Енергийните експерти твърдят, че това е временен епизод и към пролетта на 2022 г. ще има видимо отхлабване на тези цени, свързано с увеличаването на предлагането и отслабване на търсенето". Гостът коментира и перспективите за създаване на правителство, като заяви, че „интуицията" му подсказва, че „е по-вероятно да има правителство, отколкото да няма".

„Имаше два начина, по които нещата можеха да се случат. Единият беше всяка от политическите сили да излезе и да използва прозрачността на форума, за да се позиционира като по-популярна, по-важна, като се фокусира върху различията. Другият беше - дайте да намерим по какво сме съгласни и после да решим дали това е достатъчно за основа на едно коалиционно управление. Случи се вторият сценарий“.

Ганев участваше в две групи - по икономика и финанси. „В областта на икономиката нямаше толкова много неща, по които да не сме съгласни, което означава, че всички, които се изказваха и поставяха предложения на масата, бяха помислили първо дали те ще бъдат приемвили и за останалите. Разминаванията бяха по-скоро в детайлите от типа на това колко бързо трябва да се действа, а не толкова по същество".

„Представете си доколко България е завряна в толкова сериозен стопански проблем, особено в отношенията между държавата и бизнеса, че дори с БСП имаме съгласия по много позиции – например по отношение на инхаус поръчките, намаляването на механизмите за крадене и т.н.“, коментира Ганев донякъде парадоксалния факт, че БСП и ДБ отчитат силно препокриване в приоритетите си.

Световната икономиката след COVID ще търси диверсификация във веригите на доставка на всякакви продукти, заяви гостът. "В резултат на това в бъдеще време стопански райони в света, които сега не са се движили толкова бързо и сега може да започнат да взимат от пазарния дял на Китай. Визирам Индия и Африка. Може да се окаже, че 21 век принадлежи на Африка. Другата промяна е, че всякакви бизнес процеси и практики могат да бъдат ревизирани с оглед дистанционната работа без физически контакт и пътуване".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:11 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още