IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искрен Иванов: Киев не може да разчита на военна помощ от САЩ и НАТО

Русия вижда Украйна като своя заден двор, а САЩ са твърдо решени да интегрират Киев в НАТО, твърди експерт

21:54 | 09.12.21 г. 16
Искрен Иванов: Киев не може да разчита на военна помощ от САЩ и НАТО

В случай на руска инвазия в Украйна, Киев не може да разчита на военна помощ от САЩ и НАТО. Москва много добре познава региона около и в Украйна, а от друга страна НАТО има много малко поле за маневри. Единственото действие, което може да бъде предприето от Алианса е дипломатически и икономически санкции. Това каза пред  Bloomberg TV Bulgaria д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор.
Той уточни, че Украйна не е член на северноатлантическата организация и няма как да очаква военна намеса по член 5 за колективната отбрана.

“При отсъствието на готовност за отстъпки, вероятно ситуацията единствено ще се задълбочава. Няма компромис, двете страни не желаят да отстъпят“, каза гостът. 

Според Иванов Русия вижда Украйна като своя заден двор, а САЩ са твърдо решени да интегрират Киев в НАТО. Нищо от това не създава предпоставки за деескалиране на ситуацията. Международният анализатор е на мнение, че президентът на САЩ ще поиска от лидерите на държавите от Източна Европа да гарантират териториалната цялост на Украйна, както и нейния суверенитет. Вероятно ще стане дума и за подкрепа, ако Украйна стане жертва на дипломатически и икономически санкции от страна на Москва.

“България има така наречената мека сила и това, което ние можем да направим, е да защитим суверенитета на Украйна чрез ясно и недвусмислено послание, че като член на НАТО България ще застане зад Украйна при евентуален сблъсък“, добави гостът.

Според него Русия ясно показва, че няма да се примири с разширяването на НАТО. По този начин могат да бъдат обяснение действията ѝ по границата с Украйна.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Стоенчо, Вова такъв, Вова онакъв, ама всички се наакват, когато мръдне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
"Искрен Иванов: Киев не може да разчита на военна помощ от САЩ и НАТО". Правилно.Никой не иска бой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Няма шествия и публични прояви защото като се има предвид ВСВ темата е чувствителна и са забранени със закон. Там не е демокрация. Наскоро публично се видя как третират в милицията и по затвотите. Но дълбоко в душите си много руснаци са шовинисти, нацисти и насилници. Затова имат и подобен култ към Сталин, който е избил над 3 милиона от собственото им население за какви ли не глупости и измишльотини. Нацисти в истинският смисъл на думата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не си виждал руски нацисти, щот си гледал рашата само по телевизията! А най-смешното и жалкото е, че използват същото вдигане на ръката, като тия, дето избиваха и изнасилваха бабите и дядовците им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
aldy
преди 2 години
Руски нацисти, кайш? Че в РФ мирно съжителстват много националности. Какъв нацизъм те е патил? А аз шпиц команди с факли в Рашата не съм виждал нито по CNN, нито по DW. А в Укрия това е ежедневие, дорде не речеш. Отделно всеки олигарх си има частна армия бандюги. За Коломойски чувал ли си нещо? Ама щом един път са те зомбирали, път назад няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Днешното, пък и вчерашното поколение, няма представа що е това война. От там и тия представи, че като гръмне ядрена бомба под прозореца, може само да потроши стъклата. Отделно, ниското ниво на образование и пълното зомбиране на народонаселениети и готово - пак тръгват Нах Остен. А че имат насреща една свръхядрена страна, чиято армия принудително се поддържа във висакя готовност, това откъде да знаят? Миналата година Шойгу за седмица прехвърли 300 хиляди войничета с цялата техника, на 5000 км разстояние. Коя друга армия е способна на такива стряскащи маневри? И колкото повече се опитват да ги плашат, толкова по-силен става ВПК и армията като цяло. Зашото Русия от време оно има само два съюзника - армията и флота. Сега и хвърчилата. Е..., и Петров и Баширов. Без тях за къде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 2 години
Не знам откъде всички я заредиха тая смелост да допускат употреба на атомно оръжие. Не се ли досещата че това нещо ще убие много хора, а получи ли се прецедент всички които разполагат с такова може да сметнат че трябва и да го употребяват. Системите за противодействие на ракети които се движат с голяма скорост са на такова ниво че ефективността им гони нулата, колкото ракети се изтрелят..толкова ще паднат някъде и ще се заразят огромни територии. После това нещо вятъра ще го носи в различни посоки и хората с увредено здраве ще са много повече от загиналите първоначално, не че те ще са малко. И всичко това за да отчете дейност НАТО, при положение че заплахата вече въобще не е от Русия а от Китай, от който и Русия се страхува понеже е страшно силен икономически и индустриално, а това значи и военно. Истината е че в момента Китай може да се бие срещу всички останали при това изключително успешно. НАТО защо се занимават с глупости вместо да търсят максимум съюзници и добри отношения и сътрудничество с Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
supertrader
преди 2 години
Това упражнение с Украйна няма никакъв смисъл, много по добре е НАТО да отсъпят и на тези региони да се даде някакъв статут за да се възтанови мира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
V.At.
преди 2 години
Сериозно ли? За да ядосаме Путин да започнем ядрена война? Щото радиацията не се разпространява и Путин няма да отговори? Хич не ми пука за Путин, но да се мери света само спрямо него? Чак толкова ли е велик?Аз нямам внуци, но все пак другите имат и не искам да живеят след ядрена война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
bgMan
преди 2 години
Трябва да се помага на украинците срещу руските нацисти. Вижте залитанията и на българските руссофили като дядя Вова към нацизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още