fallback

Искрен Иванов: Киев не може да разчита на военна помощ от САЩ и НАТО

Русия вижда Украйна като своя заден двор, а САЩ са твърдо решени да интегрират Киев в НАТО, твърди експерт

21:54 | 09.12.21 г. 16

В случай на руска инвазия в Украйна, Киев не може да разчита на военна помощ от САЩ и НАТО. Москва много добре познава региона около и в Украйна, а от друга страна НАТО има много малко поле за маневри. Единственото действие, което може да бъде предприето от Алианса е дипломатически и икономически санкции. Това каза пред  Bloomberg TV Bulgaria д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор. Той уточни, че Украйна не е член на северноатлантическата организация и няма как да очаква военна намеса по член 5 за колективната отбрана.

“При отсъствието на готовност за отстъпки, вероятно ситуацията единствено ще се задълбочава. Няма компромис, двете страни не желаят да отстъпят“, каза гостът. 

Според Иванов Русия вижда Украйна като своя заден двор, а САЩ са твърдо решени да интегрират Киев в НАТО. Нищо от това не създава предпоставки за деескалиране на ситуацията. Международният анализатор е на мнение, че президентът на САЩ ще поиска от лидерите на държавите от Източна Европа да гарантират териториалната цялост на Украйна, както и нейния суверенитет. Вероятно ще стане дума и за подкрепа, ако Украйна стане жертва на дипломатически и икономически санкции от страна на Москва.

“България има така наречената мека сила и това, което ние можем да направим, е да защитим суверенитета на Украйна чрез ясно и недвусмислено послание, че като член на НАТО България ще застане зад Украйна при евентуален сблъсък“, добави гостът.

Според него Русия ясно показва, че няма да се примири с разширяването на НАТО. По този начин могат да бъдат обяснение действията ѝ по границата с Украйна.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още