fallback

Експерт: САЩ може да загърбят враждата с Мадуро заради венецуелския петрол

Високопоставени служители на Белия дом са се срещали с представители на властта в Каракас, посочи Анета де ла Мар Икономова от Университет Екстернадо де Колумбия

21:45 | 16.03.22 г. 11

Тя коментира информацията, че високопоставени служители на Белия дом са се срещали с представители на властта в Каракас и дали има надежда Венецуела отново да прибегне до увеличаване на добива на петрол на фона на войната в Украйна, въпреки че САЩ официално са отказали всякакви преговори с режима на Мадуро.

"Венецуела е толкова зле, че няма значение кой се приближава до нея. Готова е да се съгласи, само и само да се върне на пазара и отново да произвежда може би не същите количества петрол, но достатъчно, за да може да излезе от кризата", посочи д-р Икономова.

Тя разкри, че проведените на 7 март разговори с представители на САЩ във Венецуела са предварителни, но се провеждат след като дълги години двете държави нямаха контакти.

Преподавателят в Университет Екстернадо де Колумбия припомни, че официално Съединените щати са признали Хуан Гуайдо като представител на Венецуела, но не признават Мадуро. "За това ледът не може да се разруши в един ден, но има и други особености", подчерта д-р Икономова. Тя поясни, че няма достатъчно информация, за да разберем "накъде вървят преговорите, но имаме хипотези".

Според нея посещението на американските представители е било "изненада, въпреки че беше логично да се предположи, че когато се мисли в блокова система и когато САЩ имат нужда от петрол, разбира се, че" ще се сложи отново на масата казуса Венецуела.

"В Латинска Америка Венецуела винаги е била държавата, която е големият производител и износител на петрол. Преди години беше спрян този внос, който от дълги години зарежда северния континент с петрол. Хем беше предвидимо, хем не се очакваше“, каза тя.

Д-р Икономова потвърди, че критиката към водената политика е голяма, заради очакванията  през последните години да се направи така, че управлението на Мадуро да позволи провеждане на избори, за да се върне страната към демокрацията.

"САЩ има нуждата в този момент от този петрол, а държавата Венецуела, в лицето на президента Мадуро, знае много добре, че не може да оживее и да продължи в една постоянна инфлация и икономическа криза", посочи тя причината за търсене на диалог.

Какво да очакваме от предстоящите избори в Колумбия? Поема ли страната по нов път на управление? Къде търси нови съюзници Венецуела? Какви са последствията за латиноамериканската страна от режима на Мадуро? Ще влезе ли Chevron във Венецуела, въпреки имиджа на компанията, свързана със замърсяване на Амазонската джунгла в Еквадор?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още