fallback

Цачев: Само икономическа рецесия може да спре инфлацията

Единственият инструмент, който работи добре в ситуация на рецесия, са правителствените облигации, казва специалистът на „Елана Трейдинг"

12:51 | 01.05.22 г. 3

Инфлацията вече е в такава фаза, че може да бъде спряна само от икономическа рецесия. Това мнение застъпи Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант  в „Елана Трейдинг", в предаването „Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му в момента опасността от рецесия е много голяма. Фед най-вероятно ще повиши лихвата с половин процент на заседанието си в средата идната седмица и ще я качи до 3-3,5% до края на годината и началото на следващата. Това е прекалено високо лихвено бреме не само за бизнеса, но и за населението и държавата, която също ще трябва да плаща много големи лихви, каза още Цачев.

Според него рецесията ще се отрази на пазара с много сериозни разпродажби. Единственият инструмент, който работи добре в такава ситуация, са правителствените облигации. Инвестирането в тях би предпазило капитала от допълнителни разпродажби, пояснява специалистът.

„През последните пет-шест месеца виждаме намаляване на експозициите на големите инвеститори. Те продават. Тези, които купуват, са индивидуалните инвеститори, защото се водят от желанието да намерят място на парите си, за да не ги яде инфлацията. Големите спекуланти се движат от друго – те знаят, че в рамките на следващите няколко тримесечия икономиката ще се забави силно. Това означава, че и инфлацията ще отчете някакво намаление. Това означава, че тези сектори, които се представят добре в среда на по-силен икономически растеж и инфлация, какъвто е технологичният сектор, ще отстъпят мястото си на облигации, на компании от здравеопазването, на компании, които носят доходност, такива, каквито имат дивиденти“, каза още специалистът.

Той коментира и сезона на отчетите, посочвайки, че компаниите са показали подобряване на приходите им, но и изоставане на ръста на печалбите заради инфлацията. Колкото повече Федералният резерв се готви да бори тази инфлация, толкова повече изостава технологичният сектор по отношение на цената на акциите.

„Затрудняването на доставките и поскъпването на суровините удря нормата на печалба на всички компании“, каза още Цачев.

По думите му компаниите, които работят извън САЩ, отчитат по-добро повишаване на нормата на печалба. Според него се дължи на доброто състояние на възникващите пазари. 

Кои са борсовите компании с най-големи изменения вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още