IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ц. Цачев: Федералният резерв поема към "твърдо" приземяване

Централната банка на САЩ няма печеливш ход, коментира главният инвестиционен консултант на "ЕЛАНА Трейдинг"

12:59 | 21.02.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Лихвите в САЩ ще се покачат съществено до края на годината. Дилемата на Федералния резерв е дали да догони очакванията на пазара, които вече са достатъчно високи, или да разчита на внезапно подобрение в равнището на инфлацията, за да се стигне до постепенно нормализиране на лихвите и да няма негативен ефект върху икономиката, коментира главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев.

Според някои икономисти, които познават работата на централните банкери отвътре, в този избор няма печеливш ход за Федералния резерв. Това е така, защото инфлацията е проблем, който няма да се реши бързо и който, за съжаление, вече има своето силно негативно отражение върху икономиката.

Потребителското доверие спадна значително

Показателят на Университета в Мичиган спада толкова силно при проучването от началото на февруари, че вече е на нива, които са характерни за рецесия. Причината е инфлацията и особено поскъпването на енергоносителите. Съмнявам се, че страховете се дължат на очакванията за покачване на лихвите. В противен случай нямаше да наблюдаваме толкова силни покупки на акции от индивидуалните инвеститори в САЩ. Те все още виждат в акциите защита на парите от обезценка.

Ускоряването на инфлацията означава не само повече разходи за ток, газ и горива за потребителите, но и по-малко консумация на останалите стоки и услуги. Тя се отразява в промяна на нагласите им. Инфлационните очаквания се повишават и се отразяват върху намеренията за покупка на стоки с дълготрайна употреба, най-вече на автомобили и жилища. Това са двата най-важни отрасъла за щатската икономика сега.

Автомобилният сектор продължава да страда от проблемите с доставките. Очакваше се той да се превърне в двигател за растеж през тази година. Сега страховете са отново за връщане към рецесионните равнища на продажби от 10 млн. автомобила годишно.

Строителството носи риск не само за намаление на физическите обеми, но и за много силно поевтиняване на жилищата. Цените на еднофамилните къщи са скочили с 50% над нивата от върха на пазара през 2006-2007 г. На икономиката не се отразява никак добре една такава дефлация в цените на активите, отново през призмата на потребителското доверие.

Лихвените разходи

Дълговете на домакинствата в САЩ намаляват като процент от БВП през последните 15 г. Те представляваха близо 100% от икономиката преди финансовата криза и процесът на намаление на задлъжнялостта свали този дял до 79% днес. Лихвените плащания вече растат и финансовите условия в икономиката се затягат.

Повишаването на лихвите по ипотечните заеми не се дължи само на ръста на държавните облигации. В действителност тя расте по-бързо от дохода на 30- и на 10-годишните книжа, което отразява очакванията на банките за по-високи лихвени равнища и, съответно, по-големия риск да се кредитират ипотеките. Както се вижда от графиката, ръстът на лихвата още не е стигнал много високи равнища и сега е там, където се намираше преди повишаването на лихвите през 2017-2018 г.

Друг притеснителен фактор, който още не е налице, е внезапно разширяване на спреда на лихвата по ипотеките с дохода на облигациите. Той се случва по време на рецесии, когато доходът от ДЦК пада силно.

Последна актуализация: 04:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
jojoba70
преди 2 години
Няма да бъде твърдо приземяване, страх ги е от стачки. Повече разорени , повече откачалки след Ковид- а .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Следва твърдо приземяване което ще изпочупи краката на едни от пътниците ,а на други прешлените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 2 години
Сега се прилага с радикален дефект метод за емитиране на банкноти, монети и други пари в САЩ. Допусканата държавна парична грешка е водещата причина за инфлацията в САЩ.The Federal Reserve System не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация и други щети от неправилно емитиране на банкноти, монети и други пари. Ако се прилагаше благодатен метод за емитиране на банкноти, монети и други пари в САЩ, правителството на САЩ нямаше да има сегашните дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
studioaa
преди 2 години
Същият трейдър преди 2 седмици твърдеше, че не може да се говори за мечи пазар и това е корекция. Последно какво следва: корекция, мечи пазар или тотален срив не разбрах?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Така е.Друг ход освен криза и шоково вдигане на лихвите няма.Да му мислят тези с ипотеките,и вярващите в безплатния обяд и лъжите на брокерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още