fallback

Борис Петров: Страхът от рецесия бута цените на петрола надолу

Не е голяма вероятността да се стигне до единодушие в ЕС за налагане на петролно ембарго, твърди експертът

19:30 | 12.05.22 г. 8

Основните новини от последните седем дни са свързани с петролното ембарго спрямо Русия и със страховете от рецесия. Двете новини се неутрализират. Страхът от рецесия бута цените надолу, а перспективите за ембарго - нагоре. В краткосрочен план волатилността е дирижирана от това, но в дългосрочен от няколко месеца насам имаме дефицит и той ще продължи и ще бъде основна движеща сила на пазара. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admiral Markets. 

Относно новините за инфлацията в САЩ и влиянието им върху петролния пазар събеседникът обясни, че темата е разнопосочно тълкувана от различните анализатори. "Някои казват, че това е пикът, а други казват, че ще продължим нагоре. Тази новина имаше краткосрочно влияние върху пазара, но не и основополагащо. По-скоро тя показва, че централната банка ще продължи да затяга лихвите по декларирания начин, което събужда страховете от рецесия", уточни гостът.

"Опасността от рецесия е единствената сила, която в момента удържа цените на петрола", категоричен бе той.

Не е голяма вероятността да се стигне до единодушие в ЕС за налагане на петролно ембарго, добави още Петров.

"Видяхме, че и нашето правителство поиска отсрочка, и Словакия, в Чехия също се чуваха подобни гласове за отсрочка. Сега се говори, че ембарго може да влезе в сила от края на годината или след шест месеца, което е някакъв вид отсрочка, но е по-скоро политическо говорене", добави експертът.

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:00 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още