fallback

Момчил Дойчев: При референдум за еврото ще се разчита на масовото невежество

Създават се политически проекти, които да ни извадят от евроатлантическия и цивилизован свят и да ни вкарат обратно в Азия, твърди експертът

09:46 | 31.05.22 г. 20

Идеята за референдум за влизането на България в еврозоната разчита на масовото невежество на населението по политически и икономически въпроси и е насочена към хората, които гласуват, без да знаят, че гласуват против собствените си интереси. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria доц. Момчил Дойчев, политолог и съпредседател на Атлантическия съвет.

"Активно се създават политически проекти, които откровено искат да ни извадят от евроатлантическия и цивилизован свят и да ни вкарат обратно в Азия... Изборът не е между еврозоната и самостоятелния лев, а между еврозоната и рублозоната", каза гостът. 

Той добави, че ситуацията е опасна, защото евроатлантическите партии подценяват рисковете от проруската пропаганда.

„Може би си дават сметка, но не виждам по какъв начин реалните им политики съдействат за това да се създаде - след следващи евентуални избори - едно наистина евроатлантическо управление, при положение че те воюват помежду си и нямат допирни точки, по които да обединят и вдъхновят хората за това, че всъщност е заплашено самото съществуване на България като свободна и независима държава, че срещу нас се води война, че най-голямата заплаха е Русия, а не еврото и Европа. Виждаме, че такава пропаганда непрекъснато тече по всякакви канали", обясни Дойчев.

Според него до референдум за еврозоната няма да се стигне, тъй като тази идея няма да събере достатъчно парламентарна подкрепа. „Бизнесът си дава прекрасна сметка, че такъв резултат, какъвто очакват популистите, ще има сериозни негативни ефекти“, каза той и добави, че „от БСП трябва да са луди да се вържат на тази Копейкинска стратегия".

По думите на Дойчев в момента в световен мащаб се противопоставят две различни идеи как да се противодейства на Русия - традиционният реализъм, който настоява за някакъв вид победа над Кремъл, и по-либералният подход, който да даде възможност на Путин да сключи мир. Този конфликт се отразява и в забавянето на решението на ЕС за шестия пакет от санкции и ембаргото на руския петрол, до което все пак лидерите на ЕС достигнаха снощи.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още