fallback

Веселин Тодоров: Втечненият газ не може да бъде по-евтин от газа по тръбопровод

Газохранилищата в България са запълнени само на 20%, докато в други европейски страни те са пълни на 80%, казва Веселин Тодоров

16:07 | 05.06.22 г. 20

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Интерконекторите с Гърция ще могат да доставят досатъчно газ, но дългосрочният ни договор с Азербейджан не покрива изцяло нуждите на страната ни и не е ясно на какви цени ще бъде закупувани недостигащите количества. От друга страна газохранилищата в България са запълнени само на 20% за разлика от други европейски държави като Полша, където са запълнени на 80%. Това коментира Веселин Тодоров от асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород в ефира на „Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

„България в момента има действащ 25-годишен договор с Азербейджан за 1 млрд.куб.м. газ на година и цената е фиксирана на нива, свързани с цената на петрола. Годишното потребление на страната ни обаче е 3 млрд. куб.м. Въпросът е дали ще можем да получаваме количества над този 1 млрд на същите цени“, подчертава той.

По отношение на втечнения газ Тодоров не смята, че той може да бъде по-евтин от газа от тръбопровод.

„Трябва да имаме предвид, че дори втечнения газ да е евтин, логистиката го оскъпява значително. При него имаме втечняване, превозване с танкери, ре-газификация, допълнителни капацитети, за да стигне от терминала до дестинацията си. Не съм убеден в тезите, че ще е по-евтин от руския газ“, каза Тодоров.

Той обаче признава, че към момента геополитически партньори като САЩ се стремят да продават газ на Европа на по-ниски непазарни цени. Той очаква цените на газа леко да падат до края на септември заради ниското търсене и потребление през лятото, но от зимния период „ни очаква много високо покачване, ако хранилищата не бъдат запълнени в България и Европа“.

„Цялостната картина от войната досега се е променила много. Преди войната делът на руския газ беше 40-50%, сега е само 20%. тези количества се променят, защото се вкарва много повече втечнен газ. Имайте предвид обаче, че Европа няма достатъчно терминали за регазификация, които да покриват тази дупка, която в момента се наблюдава. Един терминал се строи 2-3 години, а на нас ни трябва газ сега. В момента капацитетът на регазификационните терминали е на макс. Имайте предвид, че ние сме в летен период. А какво ще стане, когато дойде зимата и потреблението се вдигне два пъти? Тогава ще има проблеми. свързани със сигурността на доставките", посочи Тодоров.

"Надявам се дотогава в България интерконекторът с Гърция да бъде в експлоатация и да бъдат предоговорени допълнителни доставки от Азербейджан, ако искаме да го караме без руски газ", допълни той.

Тодоров предупреди, че ако има недостиг на количествата газ през зимата, може да бъде обявена извънредна ситуация и на някои индустриални потребители ще бъде спрян газът.

Целия коментар може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още