IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Веселин Тодоров: Втечненият газ не може да бъде по-евтин от газа по тръбопровод

Газохранилищата в България са запълнени само на 20%, докато в други европейски страни те са пълни на 80%, казва Веселин Тодоров

16:07 | 05.06.22 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Интерконекторите с Гърция ще могат да доставят досатъчно газ, но дългосрочният ни договор с Азербейджан не покрива изцяло нуждите на страната ни и не е ясно на какви цени ще бъде закупувани недостигащите количества. От друга страна газохранилищата в България са запълнени само на 20% за разлика от други европейски държави като Полша, където са запълнени на 80%. Това коментира Веселин Тодоров от асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород в ефира на „Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

„България в момента има действащ 25-годишен договор с Азербейджан за 1 млрд.куб.м. газ на година и цената е фиксирана на нива, свързани с цената на петрола. Годишното потребление на страната ни обаче е 3 млрд. куб.м. Въпросът е дали ще можем да получаваме количества над този 1 млрд на същите цени“, подчертава той.

По отношение на втечнения газ Тодоров не смята, че той може да бъде по-евтин от газа от тръбопровод.

„Трябва да имаме предвид, че дори втечнения газ да е евтин, логистиката го оскъпява значително. При него имаме втечняване, превозване с танкери, ре-газификация, допълнителни капацитети, за да стигне от терминала до дестинацията си. Не съм убеден в тезите, че ще е по-евтин от руския газ“, каза Тодоров.

Той обаче признава, че към момента геополитически партньори като САЩ се стремят да продават газ на Европа на по-ниски непазарни цени. Той очаква цените на газа леко да падат до края на септември заради ниското търсене и потребление през лятото, но от зимния период „ни очаква много високо покачване, ако хранилищата не бъдат запълнени в България и Европа“.

„Цялостната картина от войната досега се е променила много. Преди войната делът на руския газ беше 40-50%, сега е само 20%. тези количества се променят, защото се вкарва много повече втечнен газ. Имайте предвид обаче, че Европа няма достатъчно терминали за регазификация, които да покриват тази дупка, която в момента се наблюдава. Един терминал се строи 2-3 години, а на нас ни трябва газ сега. В момента капацитетът на регазификационните терминали е на макс. Имайте предвид, че ние сме в летен период. А какво ще стане, когато дойде зимата и потреблението се вдигне два пъти? Тогава ще има проблеми. свързани със сигурността на доставките", посочи Тодоров.

"Надявам се дотогава в България интерконекторът с Гърция да бъде в експлоатация и да бъдат предоговорени допълнителни доставки от Азербейджан, ако искаме да го караме без руски газ", допълни той.

Тодоров предупреди, че ако има недостиг на количествата газ през зимата, може да бъде обявена извънредна ситуация и на някои индустриални потребители ще бъде спрян газът.

Целия коментар може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.

Последна актуализация: 09:40 | 08.08.22 г.
Още от Bloomberg TV виж още
Специални проекти виж още

Коментари

Добави коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 2 месеца
Веселин Тодоров: Втечненият газ не може да бъде по-евтин от газа по тръбопровод === Може и още как? Когато имаме работа с тарикат умници, чиято основна стопанска цел е как да навредят повече на търговския партньор, се случват гафове, когато хитрата сврака попада с двата крака в киреча. В случая гейропейците се чудеха как да накажат "Газпром" и измислиха привързването на цените на газията към спотовите цени. И дори осъдиха "Газпром" да им върне 1.5 милиарда. Западните съдилища априори заемат позиция срещу руснаците, та няма проблеми за всякакво осъждане. Но само месеци след това борсовите цени подскочиха в пъти. Подскочиха и новите цени на "Тазпром" за гейропейчугите. Цените хвръкнаха в небесата, но виновен беше "Газпром", че се съгласил на промяната на договорите. Сега Полша пак се кани да съди "Газпром" с искане за привързване на цената към цената на нефта. Детска градина, игра на "играчка-плачка". Юропата се изтърбуши енергийно, суровинно, докара си небивала инфлация и за всичкото това виновен вездесъщият Демон Путин. Ами като е Демон, защо се подпичквате с него, като може всичките бъзикни да ви ги изкара през носа? И вече ви ги изкарва. Та от много хитрини юропата я чака глад и студ. Недружествените държави ще трябва да си ядат ушите, поради липса на друго за ядене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 3
andy
преди 2 месеца
$ се сипят, пропагандата и цензурата не спи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 3
andy
преди 2 месеца
Така е! За 32 години западно робство, останахме и без армия и без икономика. За какво ни е газ?! Имаме си дърва и ***. Добре дошли в 19 век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
andy
преди 2 месеца
А като сме близки със САЩ и ЕС, сме цъфнали и вързали. След 32 години западна колониализация сме на дъното и продължаваме ентусиазирано да го ровим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 5
GiRo
преди 2 месеца
Тук очаквах "експертно" мнение от Импото, но май са го блокирали. Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
GiRo
преди 2 месеца
Референдум тип Крим или ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 7
evlogi
преди 2 месеца
Няма и да са особено трудни и няма и да са две.Икономиката расте, безработицата е рекордно ниска, проблем има със завишената инфлация, но растат и доходите.Най-после получихме шанс да се отървем от злото,което ни тормози от повече от век насам на една сравнително ниска цена.Бог да пази България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 месеца
вие тролевите на сте чак толкоз много ... на референдума ше стане ясно колко сте ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 7
GiRo
преди 2 месеца
Не сме толкова зависими от руски газ. Нито в бита, нито в производството. По-добре една, две трудни зими, отколкото старото положение - роби на Русия. Ние сме част от Европа и ЕС и там ни е мястото. Не в тъмните мордорски степи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
cherney
преди 2 месеца
"Руският газ е скъп, щото се меша в политиката на държавите. Ако искат и с пари да го докарват все е тая. Българският интерес НЕ СЪВПАДА с рассийският. Лесно е за разбиране" ---------------------------------------------- За мнозинството българи не е лесно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още