IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ганчо Ганчев: Някои сектори в България печелят от войната с увеличение на цените

Правителството не може да повлияе особено на високата инфлация – само чрез бюджета е малко вероятно да се постигне значителен ефект, посочи финансистът

12:55 | 08.06.22 г. 1
Ганчо Ганчев: Някои сектори в България печелят от войната с увеличение на цените

Той напомни, че „актуализацията на бюджета е свързана с инфлационния процес“ и посочи, че инфлацията промени ценовите съотношения и се налага много сектори да бъдат дофинансирани, да се приемат социални мерки за забавянето ѝ с намаляване на ДДС.

Проф. Ганчев е на мнение, че през бюджета може да се вземат антиинфлационни мерки в ограничени размери, тъй като инфлацията е външна.

„Вярно, у нас инфлацията е по-висока от еврозоната и ЕС, защото икономиката ни е енергоемка, а основната причина за нея е покачването на цените на енергоносителите. Естествено е в такава ситуация при нас инфлацията да е по-висока, но това не е свързано нито с фискалната, нито с монетарната политика, която не съществува в условията на валутен борд, посочи финансистът. – Нашата икономика механично отговаря на някакви външни смущения с по-висока инфлация и това не може да бъде избегнато по никакъв начин.

Ганчев коментира, че продоволствената криза в света се засилва, като в България това се изразява в покачването на цените на хляба и хлебните изделия. Той очаква, че кризите, свързани с войната, дори ще стимулират някои сектори и това допринася за ръста на БВП.

Според него търсенето няма да доведе до стагфлация, дори може да се очаква икономически ръст.

„Ефектът от войната у нас е двустранен – официално не изнасяме оръжия, но на практика военнопромишленият комплекс работи денонощно, коментира ученият и прогнозира, кои сектори ще са на печалба.  – Производителите на пшеница и царевица определено ще спечелят от кризата. Енергийният сектор с производството на електроенергия също ще има висока печалба. Други сектори в добро положение са производствата на метали и суровини.“

Ганчо Ганчев очаква българските фирми, занимаващи се с доставки, особено към Германия, да са в по-тежко положение, тъй като там цените няма да нарастват и общият обем на търсенето ще бъде свит. Той смята, че забавянето на растежа в еврозоната ще ни засегне, защото страните в нея са сред основните ни търговски партньори. „Но някои сектори у нас са силно стимулирани от тези кризи и това спомага за ръста на БВП“, подчерта професорът.

По отношение на високата инфлация в България, финансистът не смята, че правителството може да повлияе особено. По думите му, в условията на валутен борд единственият инструмент за борба с инфлацията е фискалният, но той смята, че само чрез бюджета е малко вероятно да се постигне значителен ефект.

Ще доведе ли намаляването на ДДС на хляба до по-ниска цена? Защо намаляването на ДДС при регулираната цена на парното може да има по-голям ефект? Защо се разминава прогнозата на професор Ганчев с тази на БНБ, която предвижда стагфлация тази година? Ще има ли проблеми страната ни с ЕС заради високия бюджетен дефицит от Правилно ли са насочени социалните мерки на правителството? С какви реформи трябва да се конфигурира пенсионната система? Какви са очакванията за развитието на туризма в сянката на войната?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Някои сектори, особено медицина и фармацевтика, наковаха парите за 2г Ковид. Да са Живи и Здрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още