Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Инфлацията у нас се ускорява за 14-и пореден месец през април

Годишното повишение на цените за април е 14,4%, а на месечна база е 2,5%

Инфлацията у нас се ускорява за 14-и пореден месец през април

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Годишната инфлация в България за април 2022 г. спрямо същия месец на 2021 г. е 14,4%. Това е 14-ти пореден месец с възходящ тренд, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. През март годишната инфлация бе 12,4%, което бе най-високото ниво от юли 2008 г.

На месечна база поскъпването е 2,5%. Инфлацията от началото на годината (април 2022 г. спрямо декември 2021 г.) е 7,8%.

Средногодишната инфлация за периода май 2021 - април 2022 г. спрямо периода май 2020 - април 2021 г. е 7%, отчитат още от НСИ.

От данните става ясно, че през април основен натиск върху инфлацията оказват цените на облекло и обувки, които се увеличават с 6,4% спрямо март, както и цените на храните и безалкохолните напитки, които нарастват с 4,5%. За сравнение през март основно влияние имаха цените на горивата (ръст от над 13%) и транспорта (8%).

През април също има увеличение при транспортните цени, като те нарастват с 3,5% спрямо март. Повишението се дължи на ръста при горивата - цената на бензин А95Н се повишава с 3,5%, на бензина А100Н - с 3,1%, а на газ пропан-бутан - с 2,7%. При дизелово гориво ръста е с 6%.

За месец цените в ресторанти и хотели са нараснали с 2,6 на сто, а тези за жилища, вода, електроенергия, газ и други горива (за комунални услуги) се увеличиха на месечна база с 1,7%.

При хранителните продукти най-много са скочили цените на свинското месо – 7,8%, агнешкото - с 12,9%, а месото от домашни птици - с 10,2%. Цената на доматите се повишава с над 20% през април. Ръст от 5,2% се наблюдава при цената на яйцата.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
0
 
9
преди 1 месец
Няма профилна снимка
както е казал другаря Хегел - количествените натрупвания водят до качествени изменения. въпроса е обаче - от коя точка нататък. Българското търпение е пословично.
0
 
1
 
8
преди 1 месец
що тъй на тая статия нема тролеви ...?
0
 
3
 
7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Такава инфлация, а дори не сме във война. Сега е момента ЕС да даде пари за страдащите български патриоти (а не само за украинските).
0
 
4
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Инфлацията в западна Европа е 6-7%, а у нас 14,4%. Тея си напечатаха еврата и си ги раздадоха, а ние зяпаме и се чудим какво стана. Пълна пародия. Ама да сме били с Украйна е важното. Може да сме бедни, гладни и боси, ама да сме с демокрацията. Някой може ли да ми обясни, как така става. Ръстът в цените се получава, основно заради скокът на петрол, природен газ, зърно, ел.енергия, метали. България петрол и газ няма, ама уж бяхме на евтин руски. Ама те и западняците нямат петрол и газ (с леки изключения като Норвегия). Ама ние поне произвеждаме предостатъчно и ел.енергия и зърно, че и някои метали (особено мед). Всичко сочи, че у нас факторите за по-високи цени би следвало да са по-слаби, обаче уви. Олиото във Великобритания, която не произвежда слънчоглед и плаща най-малкото за транспорт допълнително, е по-ниска отколкото в България. Парадокс! Та, ние и без война сме дваж по за съжаление от украинците. Всеки гледа само как да ни притиска и да ни стриже. Всички са с нас само когато става въпрос за потупване по рамото и за искане, да направим нещо.
1
 
2
 
5
преди 1 месец
Република България прилага с добри и лоши влияния метод за емитиране на левове. Неправилността на държавната власт е водеща причина за сегашната инфлация. Централната банка няма капацитет за устойчиво прекратяване на щети от неправилното емитиране на пари. Понеже в достатъчно време, щетите от въведения метод за емитиране на левове са повече от ползите от работата на министрите правителството е с подсигуряван политически провал. Вариантите са два: Първи: Запазването на неправилността при емитиране на пари създава нови щети. При създадената обстановка, държавната власт колкото повече помага заради нанесени щети от инфлация толкова повече се създават условия за нови щети. Правителството е с политически провал. Втори: Прекратяването на неправилността при емитиране на пари премахва условие за нови щети от емитиране на пари.

Още от Икономика и политика
Интермодален терминал ще бъде изграден в Русе до края на 2025 година