IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Павлов: С решение на парламента на практика бе убит свободният български газов пазар

Обсъжданият в ЕС таван на цената на газа не е пазарен механизъм, коментира експертът от Българска газова асоциация

11:36 | 16.12.22 г.

С промени в Преходните и заключителните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане парламентът отмени Програмата за освобождаване на газ, по силата на която "Булгаргаз" осигуряваше газ, за да бъде гарантирана ликвидността за стартиращия български борсов пазар. На практика това убива свободния пазар у нас, коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Пламен Павлов, председател на Българска газова асоциация.

„Мотивите, за да се приеме в парламента тази отмяна на задължението, въведено от енергийната стратегия и от Закона за енергетиката в частта, в която се осигурява ликвидност на българския газов пазар, са, че тези количества, които се освобождават от "Булгаргаз", се купуват от търговци и се препродават, обясни той.

Павлов смята, че не е преценено, че "Булгаргаз" освобождава големи количества, които могат да се купят, не от потребителите, а само от големи търговци за препродаване. „Не обърнаха внимание, че тези количества не винаги се продаваха в аукциони. И какво се получи – вместо да изгонят мишките от плевнята, изгориха цялата плевня“, коментира експертът.

Той напомни, че искането е било газовата компания да направи график за освобождаване на тези количества – да се освобождават на малки обеми за тези, които имат нужда от тях и които ще ги закупят за лична употреба и категорично чрез аукцион.

Пламен Павлов уточни, че програмата е направена, за да осигури ликвидност, а не за да стимулира големи търговци. „Над 70 са в момента малките търговци на природен газ. Целта бе този пазар да започне да функционира, защото когато изваждаме големия доставчик, ние дълго време няма да имаме ликвиден пазар. За да се получи такъв, за да се даде възможност тези търговци да започнат да развиват своята дейност и с външен пазар, това беше крачката предвидена в Третия енергиен пакет, в енергийната стратегия и в Закона за енергетиката“, заяви експертът.

По думите му всички тези усилия са отменени "без изобщо да се направи анализ и ако има рецидиви – да се отстранят“. "Неизбежно и нормално е на българския газов пазар да има посредници, ако няма дългосрочни договори", каза още експертът. Той припомни, че посредници на газовия пазар се допуснаха, след като беше прекратен договорът с "Газпром".

„Предприятието "Булгаргаз" може само да издава фактури – обявява поръчки кой ще доставя газ, но реално не отиват при тези, които добиват и транспортират газ. Дълго време ще бъде така. Неизбежно е, ако няма дългосрочни договори“, предупреди Павлов.

Той отбеляза, че увеличението, което се предлага за цената на газа от 40% за януари се налага заради факта, че договореното количество с Азербайджан няма да бъде достатъчно за нуждите на България през зимата. Павлов прогнозира, че търсенето ще определи вдигането на цената и неминуемо ще засегне и крайния битов потребител.

Енергийният експерт е категоричен, че важните решения за газовия сектор, не само в България, но и в Европа се оставят в ръцете на хора, които не си правят труда да проучат ефектите от своите решения. „Газовият таван, които ЕС иска да наложи, не е пазарен модел за развитие на сектора. След като се заговори за тези ценови тавани, Катар веднага обърна танкерите и ги насочи в друга посока – към азиатския пазар. Това означава да се получи дефицит, да се вдигне цената“, даде пример той.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още