fallback

Купувачите на имоти започват да се колебаят в решенията си

София отбеляза над 15% ръст в цените, твърди директорът на „Адрес Недвижими имоти“ Гергана Тенекеджиева 

22:35 | 22.12.22 г. 21

 Приключва една изключително динамична година с много голямо търсене, което надминаваше много често предложенията на пазара и с период, през който купувачите бяха драстично повече, отколкото продавачите. Тази година приключва с тенденция за забавяне на вземане на решение от страна на купувачите, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти“, в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Започва сериозно като проценти намаляване на купувачите, които вече са по-внимателни в избора си”.

Купувачите започнаха да отстъпват в момента, в който се заговори за вдигане на лихвените проценти. Тогава се отдръпнаха хората, които имаха много малко спестявания или тези, които са с предварително одобрение от банките и виждат, че месечната им вноска по кредита ще бъде на ръба на техния бюджет.

Тази година се наблюдаваха най-големите ръстове в цените на имотите през последните години, като София отбеляза по-голям от 15% ръст в цените. Най-големият катализатор за ръста на цените беше инфлацията. Тя стана причина за повишаване на търсенето сред купувачите със спестявания, но от друга страна продавачите се отдръпнаха, защото си казаха „аз сега ще продам, но инфлацията ще изяде средствата, които съм придобил”, каза още Тенекеджиева. По думите ѝ това е станало причина да има драстично повече купувачи от продавачи за един имот. През последните месеци положението се балансира и на пазара вече има достатъчно добри оферти.

„Миналото тримесечие имахме спад на сделките в София. Неминуемо е когато спаднат купувачите, да спаднат и сделките. Забавянето на темпа на покупките забавя темпа на сделките, което би рефлектирало върху цените, но това са процеси, чието развитие ще видим през следващите месеци“, прогнозира събеседникът.

Целия разговор вижте във видеото в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 22.12.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още