IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на имоти започват да се колебаят в решенията си

София отбеляза над 15% ръст в цените, твърди директорът на „Адрес Недвижими имоти“ Гергана Тенекеджиева 

22:35 | 22.12.22 г. 21

 Приключва една изключително динамична година с много голямо търсене, което надминаваше много често предложенията на пазара и с период, през който купувачите бяха драстично повече, отколкото продавачите. Тази година приключва с тенденция за забавяне на вземане на решение от страна на купувачите, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти“, в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Започва сериозно като проценти намаляване на купувачите, които вече са по-внимателни в избора си”.

Купувачите започнаха да отстъпват в момента, в който се заговори за вдигане на лихвените проценти. Тогава се отдръпнаха хората, които имаха много малко спестявания или тези, които са с предварително одобрение от банките и виждат, че месечната им вноска по кредита ще бъде на ръба на техния бюджет.

Тази година се наблюдаваха най-големите ръстове в цените на имотите през последните години, като София отбеляза по-голям от 15% ръст в цените. Най-големият катализатор за ръста на цените беше инфлацията. Тя стана причина за повишаване на търсенето сред купувачите със спестявания, но от друга страна продавачите се отдръпнаха, защото си казаха „аз сега ще продам, но инфлацията ще изяде средствата, които съм придобил”, каза още Тенекеджиева. По думите ѝ това е станало причина да има драстично повече купувачи от продавачи за един имот. През последните месеци положението се балансира и на пазара вече има достатъчно добри оферти.

„Миналото тримесечие имахме спад на сделките в София. Неминуемо е когато спаднат купувачите, да спаднат и сделките. Забавянето на темпа на покупките забавя темпа на сделките, което би рефлектирало върху цените, но това са процеси, чието развитие ще видим през следващите месеци“, прогнозира събеседникът.

Целия разговор вижте във видеото в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: SnaGi... Гайда , аз този оборот го пренасям ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в заплатите . ВИНАГИ го правя , щото иначе си губиш хората . И много познати имам правят същото , вдигат заплатите . Я ми я посочи вълната от просрочени ипотеки , дай да видя статистика малко , че не ми се рови из данните на БНБ ... Хаха ... 300 кинта на месец ... Имаш ли си на идея колко струва един търговски пикап да го въртиш на месец - търговец + нафта + текущи ремонти + вноска + командировъчни + хотел ... ?! ... Хаха ... 300 кинта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
До: SnaGi... Гайда , я да видим кво значение има ... 1млн с 4% лихва за 10г вноската е 10к на месец , при 8% - 12к на месец , кви са тия 30г кредити ве ... :))) ... lol ... чак сега схванах 300 кинта ... ахххаххаххаа-охоохо ... Баце , в моята абсолютно незначителна фирма , с която и без която и е все тая на държавата ни съм вдигнал заплатите с между 300 и 600лв ... Не си сериозен да го пишеш това , честно ... :))) ... Мен само инфлацията ми е вдигнала оборота с около 25% ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
Sitting_Bull
преди 1 година
При положение, че има цикличност и в един момент имаме намалени цени и високи лихви след, което идват високи цени и ниски лихви въпросът е кога има смисъл да купиш, аз си мисля че е по добре при високите лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
До: nkavrakov1982, Хаха ще се сети, икономическите и логическите му разсъждения са като на пиян *** в селска кръчма. Лошото е, че вместо да се пораждат смислени икономически дискусии под темата, след включването на такива активни, но нелепи участници в темата и дискусията умира. Прекалено голяма разлика има в нивата на събеседниците, че да се получи някаква дискусия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
До: SnaGiДаже се чудех изобщо дали да му отговоря ,но хайде заради публиката най-вече .В момента все още самите лихвени проценти не са стигнали рестриктивна територия ,но скоро ,до няколко месеца ще бъдат там .След това банките ще започнат да изтеглят ликвидност от системата с намаляване на балансите си ,това ще натисне още повече търговските банки и цената на парите ще скочи още ,много хора за съжаление все още не могат да повярват че ерата на евтините пари свърши .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
ЕЦБ: Повишаването на лихвите може да се превърне в стандарт23 Декември 2022 09:30 -Вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос каза, че повишаването на лихвените проценти, като движението с половин пункт, наблюдавано на срещата този месец, може да се превърне в стандарт, тъй като служителите продължават да се борят с растящата инфлация, пише "Блумбърг"."Въпреки прогнозите за зимна рецесия в 19-те държави от еврозоната, затягането на паричната политика трябва да продължи" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
До: zelka007, Абе ти изобщо не се усещаш какви глупости ръсиш. Ще се опитам да ти го обясня като за мн, ама много ниско образован човек. Хвани един кредитен калкулатор, избери си сума да кажем 200к лева, избери период 30г, променяй лихвата с по 1% нагоре и ще забележиш, че сумата на вноската се променя с няколко стотака нагоре. Разликата между 2% ГПР и 5 ГПР е съществена, а при 7% е огромна. Чак ме е яд, че ти пиша, понеже си супер ниска топка и не си заслужава и 1 секунда да загубя с теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
До: zelka007Баце ,Остави лихвите ,това което се задава след тях е по интересно ,оставям на теб да се сетиш кое е то :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 39
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982... Баце , висока лихва е 25-30% и нагоре на година , щото се доближава до търговските маржове и до някои производствени маржове . Един вид ти изяжда печалбата и не можеш да покриваш режийни и заем . Трябва поне двойно увеличение на маржовете . На което сме свидетели напоследък ... :))) ... Ей сега погледнах , видя ли колко вече имоти има на цени над 5000 евра за квадрат ?! Кой е прав , твоята имотно-финансова злобарска компетентност или моята бизнес неграмотност ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
Chorbadzhiyski
преди 1 година
https://***.imot.bg/pcgi/imot.cgi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още