IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Чуков: Не вярваме Русия да прибегне до ядрена сила, но и в "24 февруари" никой не вярваше

Войната в Украйна поляризира света в най-дребните конфликти, но и вечния конфликт Израел–Иран, посочи арабистът

11:40 | 01.02.23 г. 7

Русия няма какво да губи. Никой не вярваше, че ще се случи "24 февруари" и атаката срещу Украйна, но тя се случи. Сега никой не вярва, че Русия ще използва тактическо ядрено оръжие. "Дано не съм прав!". Това мнение изказа в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria арабистът проф. Владимир Чуков.

„Има един водещ, ключов конфликт – войната в Украйна. Всички останали конфликти, като логика, са подчинени на него. Такива конфликти са Иранско-израелската война, конфликтът в Нагорни Карабах. Тази поляризация много силно оказва влияние на това, което се случва в Близкия изток“, коментира сложната международна обстановка анализаторът.

По думите му Близкият изток е продължение на фронта от Украйна. „Когато започна войната казах, че фронтът започва от Беларус, минава през Донбас, минава през Крим и слиза надолу към Сирия. Това беше в самото начало, когато още Иран не се бе ангажирал. Иран официално не предоставяше ракети“, обясни Владимир Чуков.

Според него войната в Украйна поляризира света дори в най-дребните конфликти, хвърля сянка най-вече на вечния конфликт Израел–Иран, където „има огромни ресурси, огромна военна техника, невероятни стратегии и сянката на ядреното оръжие“.

Проф. Чуков потвърди, че в момента САЩ тренират с Южна Корея отблъскване на ядрен удар, посрещане на ядрена атака. По думите му светът е изправен пред много неприятен психологически момент. „Целият свят не вярваше, че ще се случи 24 февруари. Страх ме е да не се окажем в същата ситуация", предупреди той.

Запитан дали говори за ядрено оръжие, проф. Чуков поясни: "Страх ме е. Много зависи от това как ще се развият събитията на терен. Ръководството на Кремъл е решено до краен предел да не губи войната. Но като гледате ситуацията накъде върви, такива изводи са силно преувеличени. Вероятно напролет ще имаме промени на бойната линия", смята анализаторът.

Той е категоричен, че с използването на ядрен удар Русия ще се легитимира тотално като най-човеконенавистната държава в света. Професорът потвърди, че и в момента статутът ѝ е точно такъв. "Тя няма какво да губи. Видяхте вече е напът да се конституира Международният съд за военни престъпления, видяхте резолюциите на Европейския парламент, готви се специален състав на Международния наказателен съд и то за тези, които в момента са в Кремъл, посочи анализаторът. – Обезщетения? Много ясно, че те трябва да платят. Тази изолация, в която в момента се намира Русия, е безпрецедентна. Не виждам, докато няма смяна на екипа в Кремъл, ситуацията да може да бъде променена. Русия няма какво да губи."

Проф. Чуков обърна внимание, че напоследък в много руски сайтове има антибългарски статии и изрази притеснение, че тези, които управляват в момента Русия, са в състояние да ни сложат в т.нар. "руски многонационален народ".

Какво е разделението на властта в Кремъл? Способен ли е Путин да завоюва нови територии на запад, за да върне границите на Съветския съюз? Как се тълкува поведението на руския посланик Митрофанова у нас? Има ли пренареждане на силите заради бойната техника на войната в Украйна? Как ще продължи „войната в сянка“ между Иран и Израел? Постигна ли Иран 90% обогатяване на уран за ядрена бомба?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: aldy И от кога имаш мнение, копейко? Ае включвайте го тоя ЯУ, зада ядете У..Я !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
Защо ме тормозите с тия картинки? Защо ми ограничавате правото на свободно мнение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
aldy
преди 1 година
Достатъчно е РФ да включи Превантивен ЯУ във Военната си доктрина и всичките тия наглеци ще напълнят памперсите. За танкове с немски кръст на руска земя се полага точно това - ЯУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: baybay11 Ок, но аз си имам лично правило и то е -- > на комунистически чеда не обръщам внимание какво говорят... иначе съм слушал да говори и други глууупости, тоя ми ти "професор"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
До: khao Професорът не е само арабист- той ми е преподавал по дисциплината ''История на политикоправните учения''. Има изключително сериозни компетенции в тази област и аз уважавам неговото становище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 1 година
точно така... само арабисти трябва да коментират Русия, все пак тя е мюсолманска държава :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 15
Alex Silver
преди 1 година
ФАЩ са тези, които в най-скоро време ще използват тактическо ЯО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още