IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се готвят да доставят в Украйна далекобойни ракети?

326 хил. руски военни в момента са на фронта в Украйна, смята украинското военно разузнаване

08:35 | 01.02.23 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В следващия пакет помощи за Украйна от САЩ вероятно ще има далекобойни ракети, съобщават източници на Ройтерс. Стойността му е 2 млрд. долара и очакванията са, че помощта може да бъде обявена още до края на тази седмица.

До този момент САЩ отхвърляше исканията на Киев за доставка на ракети ATACAMS, чиито обсег е почти 300 километра. Украинците настояват за тях, защото руските военни се "нагодиха" към HIMARS, чиято далекобойност е 80 километра, и разполагат складовете и центровете си за управление зад тази линия. Така Украйна не може да противодейства на обстрела над градовете със системи за залпов огън. В пакета ще има още и муниции за системата Patriot, както и противотанкови ракети Javelin, допълва още агенцията.

Западните партньори обаче един по едни се отказват от доставките на самолети за Украйна.

Битката за Бахмут

Противникът продължава да води офанзивни действия в направленията Лиман и Бахмут, провежда неуспешни офанзивни действия в Авдеевка и Новопавловка, а в Купянск и Запорожието защитава завладените досега граници, пишат от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна в своя отчет за 342-я ден от войната. В своя профил във Facebook украинските военни съобщават за повредена гражданска инфраструктура в Харковска, Херсонска и Запорожка област при извършени над 20 обстрела с системи за реактивен залпов огън.

В края на 2022 година руският президент Владимир Путин възложи управлението на операцията в Украйна на началника на генералния щаб на Въоръжените сили на Русия ген. Валери Герасимов, а медийни публикации сочат, че поставената му задача е да превземе Донбас в административните граници до края на март.

Украински наблюдатели смятат, че това ще пикът на офанзивата на Москва сега и плановете са за укрепване на позиции при преговори за мир, когато Украйна на свой ред започне офанзива за освобождаване на териториите през следващите месеци. В следващите седмици битката за Донецка и Луганска област ще бъде тежка, призна и украинският президент володимир Зеленски по време на визита в Одеса преди ден.

Анализаторите от Института за изучаване на войната (ISW) не смятат, че на този етап Русия може да превземе Бахмут въпреки подкрепленията, които изпрати на ЧВК "Вагнер" в този регион. Украински военни сочат, че в момента в операцията участват десантчици, които променят тактиката на частната армия на Евгени Пригожин.

Има вероятност Украйна сама да се оттегли от Бахмут, за да намали загубите си, макар че към 31 януари те все още са запазили каналите си за снабдяване на своите части в региона. Военните отбелязват, че през лятото на 2022 година битката за Северодонецк и Лисичанск изтощава руската армия и тя не успя да извърши незабавна атака към Бахмут. Сега и тактическата важност на града е по-ниска, и украинските военни са направили повече укрепления около града.

Русия сменя тактиката

Руските военни сменят тактиката и нападат с пехота населените места в Донбас, което носи тактичесик резултати, но е е свързано и с по-големи загуби на жива сила, разказват военни наблюдатели. Според тях именно това е причината в момента да се извършва замяната на воюващите от ЧВК "Вагнер" с руска кадрова армия и мобилизирани. Влияние оказва и конфликта между Герасимов и собственикът на ЧВК "Вагнер" приближеният до Путин Евгени Пригожин.

По данни на украинското разузнаване в момента в Украйна има 326 хил. руски военни, а още около 150 хил. мобилизирани се подготвят в лагери в Русия. Затова в Киев смятат тактика на забавяне на военните действия и изчакване за грешна, защото ще даде възможност на Русия да подготви допълнителни военни, които да изпрати на фронта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
човеко подобно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 2
aldy
преди 1 година
Тук има един куку, който е съгласен някой друг българин, а не той да отиде да помага на киевската хунта. Кукуто е съгласен и със затварянето на тецовете и АЕЦ. Приветства Истанбулската конвенция. Категорично е "за" скакалците и хлебббарките като основна дермократическа храна. Горещ привърженик на еднополовите бракове. И се смята за нормален човек, а не ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 18
khao
преди 1 година
До: khao РГ=РФ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 23
khao
преди 1 година
До: V.At. ако продължи войната достатъчно дълго, РГ ще се разпадне и тогава няма да има скоро война в Европа... поне не в нашия и на нашите деца живота! ... надявам се че ти го изясних и няма да питаш повече глуууповати въпроси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 24
khao
преди 1 година
До: V.At. Копейкааа, ние сме членове на НАТО... кой ще смее да ни нападне, але па Турция която също е член на Нато! С кастинг ли ви избират в *** фабриката или по вроден талант?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 10
V.At.
преди 1 година
Не знам дали някой от вас си задава въпроса:Ако войната продължи достатъчно дълго, то България по един или друг начин ще се включи в нея. Къде съм аз? Или най-добре - емиграция? Склонни ли сте да вземете оръжие и да се сражавате с окупатора, който и да е? /Лично аз си мисля, че вероятно Турция би се възползвала/ Или ще си кротнете и ще чакате "началниците" /цитирам Бойко Борисов/ да решат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 7
V.At.
преди 1 година
До: V.At.През далечната 1990 година бях свидетел на това, как хора само преди година буквално се целуваха със "съветските другари", като се обърна палачинката ги заклеймиха като "съветски окупатори". Великоруските тенденции са известни още от времето на Пушкин - "Или славянксите потоци ще се влеят в руското море или то ще пресъхне". Но, както цитирах по-долу френската преса за завръщането на Наполеон от Елба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 8
V.At.
преди 1 година
Първата новина: "Корсиканското чудовище кацна в залива Хуан". Втората новина: "Чудовището отива в Гра". Третата новина: "Узурпаторът влезе в Гренобъл". Четвъртата новина: "Бонапарт окупира Лион". Пета новина: "Наполеон наближава Фонтенбло". Шестата новина: "Негово императорско величество се очаква днес в неговия верен Париж".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 22
khao
преди 1 година
До: andy ***, а ти кога заминаваш за Бахмут, че на господаря ти му трябва още месо за наторяване? Кога, копейка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 14
andy
преди 1 година
До: ZlatoВсички НАТОвци тук ще имат шанса да докажат верността си към господарите си, а не само да търкат пръсти по клавиатурите! Нали така другари? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още