IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се възприемат български продукти от рециклиран текстил?

Производство на дрехи от материи, щадящи околната среда, успешно достига до пазара и у нас

22:40 | 01.03.23 г.

Корпоративният свят в България приема с отворени обятия идеята за използването на промоционални продукти и дрехи, произведени от рециклиран текстил, но като масовост и като краен потребител, това е все още непозната територия. Това мнение защити Румен Йончев, специалист продажби, "Кингли", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Производство на дрехи от материи, щадящи околната среда, вече успешно достига до пазара не само в България, но и във Великобритания, европейски държави като Франция, Германия, Испания и други, като интересът става все по-голям, посочи събеседникът. "Предимствата в производството на дрехи от подобни материи засягат предимно и основно опазването на околната среда, даването на нов живот на такива дрехи". 

"Нашата идея е да създадем производство на дрехи, които са изградени точно от такива текстили, които са вече непотребни за потребителите на пазара, като им вдъхнем нов живот, без да излизаме от рамките и границите на дизайна, на ежедневния комфорт на тези дрехи“, каза гостът. Миналата година сме спестили повече от 25 млн. литра вода от цялата наша продукция, над 93 хил. киловатчаса електроенергия и 38 тона вредни въглеродни емисии", уточни той.

В България все още не се възприема толкова широко идеята за устойчиво производство, защото "културата на българина все още не е достигнала това ниво на проникновеност и разбиране за дрехите, които се носят", заяви Румен Йончев. По думите му все пак "лека-полека определени компании, които оперират на локалния пазар", започват да възприемат добре идеята за дрехите и аксесоарите от рециклиран текстил. "Но като масовост и като краен потребител, това е все още непозната територия". Търсенето обаче от партньори в ЕС и Великобритания става все по-голямо, а запитванията все повече.

"Ние, като социалноотговорна компания, преценихме, че тази промяна в света може да започне именно от България", отбеляза Йончев.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още