IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея ще изпревари Китай по разходи за оборудване за производство на чипове през 2024 г.

Контролът на САЩ върху износа започва да променя веригите на доставки на полупроводници по света

12:42 | 27.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Очаква се Южна Корея да изпревари Китай по разходи за усъвършенствано оборудване за производство на чипове през следващата година – знак, че контролът върху износа на САЩ променя глобалните вериги за доставки на полупроводници, пише Bloomberg.

Южна Корея вероятно ще увеличи инвестициите си в производствено оборудване с 41,5% до 21 млрд. долара през 2024 г., докато Китай ще направи само 2% увеличение до 16,6 млрд. долара, сочат данни на SEMI, глобалната асоциация на производителите на полупроводници, базирана в САЩ.

Разходите за производствено оборудване ще нараснат в Южна Корея, докато в Китай ще запазят нивото си. Графика: Bloomberg Разходите за производствено оборудване ще нараснат в Южна Корея, докато в Китай ще запазят нивото си. Графика: Bloomberg

Промяната подчертава битката на Китай да си осигури ключови машини за модернизиране на своите чипове, тъй като ограниченията на САЩ затрудняват достъпа ѝ до оборудване, купувано от малък брой производители като нидерландската ASML Holding. Докато нидерландското и японското правителство се присъединяват към ограниченията, наложени от САЩ върху износа за Китай, най-модерните чипове и оборудване компании като Nvidia и Tokyo Electron остават далеч от китайски ръце.

Американските доставчици на оборудване за производство на чипове, включително Applied Materials, Lam Research и KLA, се очаква да загубят милиарди приходи от продажби тази година заради американските рестрикции, насочени към Китай.

Леярните за чипове са особено важни в надпреварата за икономическо и политическо господство, тъй като произвеждат модерни полупроводници, необходими за развитието на изкуствения интелект, самоуправляващите се превозни средства и други технологии, които са от съществено значение за повишаване на националната конкурентоспособност. ChatGPT на OpenAI например е създаден благодарение на комбинирането в суперкомпютър на десетки хиляди чипове A100 на Nvidia, които са забранени за продажба в Китай.

Тъй като голям дял от нейните чипове с памет се произвеждат в Китай и става все по-ясно колко голямо е безпокойството на САЩ, сега Южна Корея гледа към собствената си територия като възможност за създаването на заводи, тъй като гледа на производството на чипове за други компании като на един от най-големите двигатели на растежа на икономиката си.

Стълбове на износа на чипове от Южна Корея. Графика: Bloomberg Стълбове на износа на чипове от Южна Корея. Графика: Bloomberg

Президентът Юн Сук-йол по-рано този месец обяви план за инвестиции в клъстер за производство на чипове на юг от Сеул, като привлече 300 трлн. вона (230 млрд. долара) от Samsung Electronics за следващите две десетилетия. Samsung също изгражда завод за полупроводници в Тексас, за да спечели повече договори за поддоставки, особено в Съединените щати.

Очаква се Тайван, където се намира най-големият поддоставчик на полупроводници в света – Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., да запази глобалното си лидерство в разходите за производствено оборудване с 24,9 млрд. долара през 2024 г., което представлява увеличение от 4,2% спрямо тази година, посочва SEMI отделно от тримесечната си глобална прогноза.

Разходите за производствено оборудване в Япония се очаква да нараснат до 7 млрд. долара през 2024 г., твърдят от SEMI. Наскоро Япония сложи край на ограниченията на износа си за Южна Корея, след като лидерите на двата американски съюзника проведоха среща на върха в Токио за възстановяване на дипломатическите връзки и веригите на доставки на технологии.

Като цяло глобалните разходи за производствено оборудване се очаква да се увеличат с 21% до 92 млрд. долара през 2024 г., след като тази година се свият с 22 на сто поради по-слабото търсене на чипове и по-големите запаси, допълват от SEMI.

Oще технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още