IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TSMC: Глобализацията на пазара на чипове приключи

Свободната търговия, каквато я познавахме досега, също е изчезнала, твърди лидерът на тайванския производител на полупроводници

11:19 | 16.03.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основателят на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) Морис Чанг обяви, че глобализацията на индустрията за чипове е приключила. Освен това изрази подкрепата си за усилията на САЩ да забавят технологичния напредък на Китай чрез ограничаване на износа и налагане на санкции на компании, пише Bloomberg.

„Глобализацията в сектора на чиповете е мъртва. Свободната търговия е мъртва“, коментира Чанг по време на събитие в Тайпе. „Само вижте начина, по който е наложено ембарго на Китай. Съгласен съм с това“.

91-годишният пионер в индустрията коментира, че глобалната верига на доставките на чипове ще стане още по-раздвоена, тъй като САЩ работят за ограничаване на достъпа на Китай до най-напредналите технологии. „Аз със сигурност подкрепям тази част от американската индустриална политика за забавяне напредъка на Китай“, коментира още той.

Чанг казва, че Китай е поне пет до шест години зад Тайван в технологията за производство на чипове, но също така предупреди, че Тайван не трябва да бъде наивен относно позицията си спрямо САЩ. Когато американските лидери говорят за високотехнологично производство за „подкрепа на приятели“, Тайван не е включен в тази политика, коментира Чанг, тъй като те многократно са изразявали опасения относно разчитането на Тайван.

През юли американският министър на търговията Джина Раймондо описа зависимостта на САЩ от Тайван за усъвършенствано производство на чипове като „несъстоятелна“, а Законът за чиповете и науката на нейната страна има за цел да примами компании като TSMC и южнокорейската Samsung Electronics да установят дейност в границите на САЩ.

Тайван и Южна Корея отдавна са ключови центрове за производство на чипове. TSMC води със своите модерни логически процесори, докато Samsung и SK Hynix доминират на пазара на чипове с памет, което доведе до нарастващ дискомфорт в САЩ и Европа.

Страховете, че Китай, който смята Тайван за част от своята територия, се опитва да завземе самоуправляващия се остров със сила, накараха представители на Вашингтон да обмислят драстични мерки.

Още технологични новини вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: andy... ами в областта дето работя , китайците ми се хвалеха преди 2001г , сега ми дишат прахта ... даже на Илиянци купуват от мен ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
andy
преди 1 година
"усилията на САЩ да забавят технологичния напредък на Китай" Ще стане точно обратното. Това ще доведе до повече инвестиции в сектора и по-бързата независимост от външни тухнологии. Личен опит от областта в която работя - 2005 година ние се хвалехме пред китайците, сега им дишаме прахта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още