IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните пари не стигат, за да се справи китайският сектор за чипове с натиска от САЩ

Американските ограничения върху износа на оборудване оказват силен натиск върху китайската индустрия за полупроводници

16:04 | 06.03.23 г. 3
Снимка: Bloomberg Creative Photos
Снимка: Bloomberg Creative Photos

Китай планира да похарчи средства, за да помогне на сектора за чипове да преодолее ограниченията на износа, наложени от САЩ, но парите биха помогнали само ако китайските фирми успеят да излязат от цикъла, който възпрепятства иновациите и ги хваща в капана на ниския клас на веригата на стойността, твърдят играчи от индустрията, цитирани от Ройтерс.

Правителството е заделило 140 млрд. долара, които биха могли да включват субсидии за закупуване на произведено в страната оборудване за правене на чипове, обяви информационната агенция през декември. Това вероятно ще облагодетелства производители като единствения китайски специалист в полупроводниковата литография Shanghai Micro Electronics Equipment Group (SMEE).

Разходите са в отговор на действията на Съединените щати, които все повече затягат ограниченията за износ на технологии за производство на чипове, от страх, че могат да бъдат предназначени за правенето на полупроводници за приложения като изкуствения интелект, които китайската армия да ползва на по-късен етап.

Но само пари не са достатъчни, за да бъдат настигнати западните конкуренти, които са поколения напред. SMEE и местните играчи продават основно на китайски производители на чипове и нямат контакт с модерните съоръжения за производство на полупроводници, като тези на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co и южнокорейската Samsung Electronics например. Това пък ги затруднява да решават самостоятелно инженерни проблеми и да се придвижват нагоре във веригата на стойността, посочват работещи в индустрията и следящи пазара.

„Това пречи на постигането на какъвто и да е напредък в научноизследователската и развойната дейност в масовото производство, а също така не им позволява да научат повече трикове в търговията“, коментира Марк Ли, който следи сектора за чипове в Китай в Bernstein Research.

SMEE не е отговорила на запитването за коментар.

Точно както в авиационната индустрия, производителите на оборудване за чипове работят в тясно сътрудничество с клиентите, предлагайки дългосрочни услуги, включително инсталиране, калибриране, поддръжка и ремонт на машини, които могат да струват по над 100 млн. долара всяка.

Това сътрудничество може да доведе до значително споделяне на ноу-хау, което помага и на двете страни да напреднат технологично.

Твърде сложно за решаване

Хора, които са работили в SMEE и други китайски фирми в области като гравиране, коментират пред Ройтерс как бариерите за навлизане не изглеждат твърде големи, докато веригите на доставките не станат още по-глобални, инженерните процеси още по-сложни, а пазарът – обграден от фирми като нидерландския литографски гигант ASML Holding.

Висшият мениджмънт в SMEE – воден от изпълнителен директор на държавна фирма, който стартира компанията през 2002 г., няма никакъв опит с литография, а служителите са изградили първите машини чрез закупуване и изучаване на оборудване втора употреба, плюс четене на публични патенти и документи, споделя бивш инженер на SMEE.

Фирмата е напреднала достатъчно, за да произведе машина, която може да прави неща, които са две десетилетия назад спрямо технологията на ASML. И все пак този напредък беше приветстван като пробив в страната, а през 2018 г. спечели награда от местното правителство.

SMEE не е постигнала съществен напредък оттогава, отчасти заради трудностите в закупуването на оборудване от чужбина, допълва инженерът пред Ройтерс.

„Дори и да можехме да създадем машините, нямаше да знаем как да ги обслужваме и поддържаме“, посочва той.

Друг бивш висш служител в китайска фирма за оборудване за производство на чипове разказва как докато работи по овладяване на процедура, свързана с 3D Nand Flash, компанията не успява да усъвършенства ключов елемент.

„Знаехме какво е необходимо, за да го направим, но бяхме ограничени от възможностите на оборудването за проектиране. Нашият конкурент от САЩ вече беше решил този казус“, коментира служителят.

Пълно преосмисляне

Някои хора в индустрията призовават за пълно преосмисляне на начина, по който Китай може да навакса изоставането, като се съсредоточи върху това как може да изглежда следващата епоха на производството на чипове, вместо да се конкурира с чуждестранни играчи в опитите си да подобри технологията.

В края на миналия месец двама старши представители на Китайската академия на науките публикуваха статия, в която се застъпват за пренасочване на усилията към изследвания и разработки на нови технологии и материали вместо към подражаване на вече съществуващи чуждестранни технологии.

Според авторите чрез трупане на патенти и управление ползването им в чужбина: „Можем да поставим наши собствени бариери в глобалната верига на доставките на чипове, да създадем контрамерки и да се надяваме да разрешим настоящите технологични проблеми“.

Междувременно китайските фирми за чипове станаха още по-изолирани след ограниченията, наложени от САЩ през октомври, които забраниха на американски компании като Lam Research и Applied Materials да доставят оборудване, което може да произвежда относително модерни чипове без лиценз.

Ситуацията може да се влоши за китайските компании, ако Япония и Нидерландия се споразумеят със САЩ също да ограничат износа на машини за производство на чипове към Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: evlogi... ами зависи как се наливат ... в случаят имат доста добър ефект , постигна ли са сравнително добра самостоятелност . в огромната си част от търсенето на чипове за техният пазар , ще могат да го задоволяват напълно . няма да са водеща сила , защото никой не иска да се слага в зависимост от чайниците , освен рашибозука . да , никога няма да станат водеща сила , заради липсата на кооперативност . но целта са я постигнали , естествено с крадене ,или както е модерно реверсивен инженеринг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 1 година
До: evlogi невярно твърдение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 15
evlogi
преди 1 година
Наливането на държавни пари много рядко има положителен ефект.И това важни и на Запад и на Изток.Резултатът почти винаги е пропиляни средства и облагодетелстване на някои привилигировани фирми и лица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още