IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония и Нидерландия са готови да съдействат на САЩ в ограничаването на Китай на пазара на чипове

Трите страни водят преговори, които могат да завършат скоро

16:30 | 27.01.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Япония и Нидерландия са готови да се присъединят към Съединените щати в ограничаването на достъпа на Китай до модерни машини за производството на полупроводници, създавайки мощен съюз, който може да подкопае амбициите на Пекин да изгради собствени вътрешни възможности в сферата на чиповете. Това твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Американските, нидерландските и японските власти са готови още днес да приключат преговорите за новите ограничения, свързани с това какво може да се предоставя на китайски компании, посочват източниците, пожелали да останат анонимни. Преговорите са продължили до късно през нощта в четвъртък във Вашингтон. Няма план за публично обявяване на ограниченията, които вероятно ще бъдат въведени, коментират източниците.

Нидерландия ще разшири ограниченията върху ASML Holding, което ще ѝ попречи да продава поне някои от машините си, които са ключови за производството на някои видове модерни чипове и без които опитите за създаване на производствени линии може да са невъзможни. Япония ще наложи подобни ограничения на Nikon.

Говорителка на Съвета за национална сигурност е отказала да коментира въпроса.

Съвместните действия разширяват мерките, които администрацията на Джо Байдън представи през октомври и които бяха насочени към ограничаване способността на Китай да произвежда свои собствени напреднали полупроводници или да купува такива от чужбина, за да поддържа военните му способности и тези в сферата на изкуствения интелект.

От трите държави произхождат едни от най-важните компани, които правят оборудване за производство на чипове, включително ASML, японската Tokyo Electron и американската Applied Materials Inc.

Американските производители на оборудване се оплакаха, че едностранните действия на администрацията на Байдън са позволили на конкурентите от чужбина да продължат да работят на един от най-големите пазари за техните продукти и са попречили на изпълняването на целта за ограничаване на военните възможности на Китай.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Хихи ... некой чайнофил на баламатума за блиц коментар ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още